I sin nye bok «Nær folk» skriver Jan Bøhler om de ekstreme reaksjonene han fikk fra tidligere partikollegaer da han forlot Arbeiderpartiet til fordel for Senterpartiet i fjor.

Boka lanseres tre uker før stortingsvalget, og er skrevet av Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum i fellesskap.

Bøhler mener historien og Ap en en en historie full av personkonflikter.

«Den stadige uroen har gang på gang tatt oppmerksomhet bort fra selve politikken. Jeg fikk selv oppleve ekstremversjonen av dette i løpet av formiddagstimene 1. oktober i fjor, da nyheten om at jeg hadde meldt meg inn i Senterpartiet ble kjent»

Han henviser blant annet til at flere tidligere Ap-kollegaer kalte ham «jævla sviker» da overgangen til Sp ble kjent.

En av disse var bystyrepresentant for Ap i Oslo, Andreas Halse, som så ut til å ha glemt arbeidsdelingen da han reagerte på Jan Bøhlers farvel med partiet ved å omtale ham som en «jævla sviker» på Twitter.

Les også: En Ap-apparatsjik mister beherskelsen, men prøver å ro seg i land

Kort tid etterpå forsøkte Ap-apparatsjiken å ro seg i land ved å legge ut en beklagelse på Facebook.

Bøler skriver i boka at han forventet reaksjoner, men ble overrasket over den krasse ordlyden.

«Jeg hadde nok regna med reaksjoner i slike retninger, bare ikke med en så krass ordlyd. Og noen takk for 36 års døgnet rundt-innsats for partiet, eller for valgresultatene jeg hadde bidratt til på østkanten og i Groruddalen, mottok jeg i hvert fall ikke.»

I Ap blir «Partiet, med stor P, fort en hellig ku», advarer Bøhler. Partiet preges ifølge ham av en fraksjonerings- og posisjoneringskultur, med dårlig kontakt med grasrota.

Ap har brukt et helt år på å snakke på inn- og utpust om retorikk og tankegodset bak. Kanskje man burde rydde litt i sine egne rekker før man setter seg på den høye hest?

For øvrig ser det ikke lyst ut for Bøhler, med tanke på en stortingsplass. Sp gjør det dårlig på meningsmålingene i Oslo, som domineres av massiv støtte til ytre venstre-partiene Rødt, SV og MDG.

FriFagbevegelse

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂