En ny rapport om syrere i Sverige viser nedslående resultater. Kun en tredjedel av syrerne forsørger seg selv, under halvparten jobber i det hele tatt.

Det verste er at situasjonen ikke ser ut til å bedre seg, tvert imot: Den blir verre, særlig for de syriske kvinnene.

I 2015, da tilstrømningen av syrere økte voldsomt som følge av borgerkrigen i Syria, lovte svenske medier en økonomisk suksess. SVT skrev den gangen:

«Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer».

Også danske medier beskrev syriske flyktninger som «drømmeflyktninger». Den samme historien ble fortalt her hjemme, men erkjennelsen kom raskt: Syrere kan bli vanskelig å få i jobb.

Nå kommer stiftelsen The Global Village med en ny rapport som ser på hvordan det har gått med de syriske migrantene i Sverige. Resultatet er nedslående.

Det bor 250.000 syrere i Sverige, og kun 36,4 prosent beskrives som selvforsørgede. Blant kvinner er tallet 24,8 prosent.

Andelen selvforsørgede syriske kvinner har «minskat dramatisk». Så sent som i 2018 var 44 prosent av kvinnene i stand til å forsørge seg selv.

Kun 44 prosent av voksne syrere i Sverige hadde en jobb i 2018. En jobb defineres som minst én time i uken. Tilsvarende tall for hele befolkningen er 80 prosent.

Medianinntektene viser dramatiske forskjeller mellom dem som er født i Syria (69.702 SEK), de med syrisk bakgrunn født i Sverige (237.137 SEK) og de som er født i Sverige med svensk bakgrunn (351.528 SEK).

Det virker heller ikke som kraftanstrengelsen for å utdanne unge, nylig ankomne syrere vil bøte noe særlig på situasjonen.

Drygt en av fem svenskar (22,2 procent) födda i Syrien som påbörjade sina gymnasiestudier 2015/2016 hade tagit examen inom fyra år. Bland hela befolkningen tog nästan fyra av fem examen inom fyra år.

Fria Tider

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.