Statsministeren beskriver situasjonen på flyplassen i Kabul som katastrofal.

Statsminister Erna Solberg sier til NTB at hun ikke kan garantere hundre prosent at alle nordmenn vil bli fraktet ut av landet og i sikkerhet.

– Vi har varslet alle nordmenn som ikke er knyttet til ambassaden, om at de burde reise ut på et tidligere tidspunkt i forrige uke. Hvorvidt folk har gjort det, vet vi ikke for øyeblikket. Jeg tror vi får ut de norske som jobber rundt ambassaden, og håper intenst at vi får med familiene til alle de som har jobbet for Norge, sier Solberg til NTB.

I likhet med Danmarks statsminister Mette Frederiksen bruker Solberg ordet katastrofal om situasjonen på flyplassen i Kabul.

– Det er kaos og katastrofalt. Vi hadde alle håpet at vi kunne gjøre dette i mer ordnede former enn det som skjer nå, med tydeligere og lengre varslingstid, sier hun.

Statsministeren mener at erobringen av Kabul kom overraskende hurtig.

– Vurderingen er at dette kom overraskende. At Taliban kom så raskt og så tett på Kabul og at regjeringen bare ga opp. Jeg tror de fleste hadde forventet at det ville bli kamp ved inngangen til Kabul, også fordi politistyrken som var der, var bedre trent – det er blant annet dem vi har trent, sier Solberg.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂