Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen og nye tiltak som settes i gang, etter økning av smitte i Norge.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Statsminister Erna Solberg ble lettet da det endelig ble klart at Joe Biden hadde vunnet valget i USA.

En annerledes politiker som har dyrket overraskelsen og uforutsigbarheten.

Slik beskrev statsminister Erna Solberg (H) avtroppende president Donald Trump da hun møtte pressen søndag for å kommentere valget i USA.

Hun innrømmer at Trumps politiske stil har vært krevende å forholde seg til for de allierte.

– Uforutsigbarheten, og det at overraskelse er blitt et moment i måten å drive politikk på, det er jo ikke noe vi liker, sier Solberg til NTB.

– Vi syns stabilitet er bra. Vi syns uforutsigbarhet er en utfordring. Og jeg kommer nok ikke til å savne uforutsigbarheten, fastslår hun.

«På tide»
Da det til slutt ble klart at tidligere visepresident Joe Biden hadde vunnet, kjente statsministeren på lettelse.

– Da tenkte jeg: «Det var på tide.»

Solberg sier hun forstår godt at amerikanske medier holdt igjen og unnlot å fastslå resultatet for tidlig, spesielt sett i lys av alle konspirasjonsteoriene som har versert om falske resultater.

– Jeg var vel kanskje mest lettet over at nå var det klart. Vi har vel alle brukt mye tid på å følge med på stemmetellingen i USA, sier hun.

På pressekonferansen understreket Solberg også hvor viktig det er at den tapende part anerkjenner valgets utfall. USA er et samfunn preget av sterke motsetninger, og når Trump sår tvil om valgresultatet, så bidrar han ifølge Solberg til denne polariseringen.

Håper på lederskap
Med Biden får Solberg en president i USA som hun opplever ligger ganske tett på henne selv politisk.

Hun tror Biden vil bli mer forutsigbar og skape mer stabilitet. Spesielt håper hun nå på et sterkere amerikansk engasjement i klimapolitikken og i kampen mot koronapandemien globalt.

Men den nye presidenten vil også ha mye å stri med på hjemmebane.

– Det er klart at på de områdene hvor vi har ønsket en sterkere amerikansk tilstedeværelse, er det positivt med en ny administrasjon, sier Solberg til NTB.

– Samtidig så tror jeg USA de neste fire årene kommer til å måtte konsentrere seg om sin største utfordring, nemlig splittelsen internt.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.