Sølvmedaljen i 81-kilosklassen i judo var den første olympiske medaljen for Saeid Mollaei, som for to år siden fikk drømmen om VM-gull knust av iranske myndigheter.

Mollaei er fra Iran, men konkurrerer nå for Mongolia.

Under VM i Tokyo i 2019, ble han beordret til å tape i semifinalen for å unngå å møte den israelske utøveren Sagi Muki i finalen. En svært skuffet Mollaei hoppet i etterkant av mesterskapet til Tyskland, og fikk etter hvert statsborgerskap i Mongolia, som han nå konkurrerer for.

Mollaei er blitt svært populær i Israel, og uttrykker takknemlighet for støtten han har mottatt fra den jødiske staten de siste par årene.

– Takk for den gode energien. Denne medaljen er også dedisert til Israel. Jeg håper israelerne er fornøyd med denne seieren, sa OL-medaljøren.

På hebraisk la han til: «Todah» (takk).

Saeid Mollaei og den israelske judoutøveren Sagi Muki ble gode venner etter den mye omtalte hendelsen under VM i 2019, og har støttet hverandre siden.

– Jeg er superglad for Saeid, sa Muki på en pressekonferanse med israelske medier tirsdag.

– Jeg vet hva han har gått gjennom, og hvor mye han ønsket å ta en medalje. Han er en veldig nær venn av meg, og jeg er så glad for at han lyktes med å oppnå drømmen sin. Han fortjener det – reisen hans har vært utrolig inspirerende, sier den israelske utøveren.

VENNER: Iranske Saeid Mollaei og israelske Sagi Muki. Foto: Pressefoto

Mollaei deltok i februar i en judokonkurranse  i Tel Aviv, og tok også der med seg sølvet. Han uttalte da til CNN at Israel hadde vært veldig god mot han siden, og at de israelske judoutøverne hadde vært «veldig snille».

– Det er noe jeg aldri kommer til å glemme, sa han.

Ifølge The Times of Israel skal den uvanlige vennskapshistorien nå bli en TV-serie, i et samarbeid – mellom MGM og israelske Tadmor Entertainment.

Dagen (bak mur)

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂