President Xi Jinping har besøkt Tibet, melder BBC World Service. Hva betyr det? Tibet er okkupert område, som kineserne hevder de befridde. Ved å besøke Tibet kan det være Xi markerer at det finnes andre områder Bejing vil befri, som Taiwan.

Den kinesiske statslederen har vært i Tibet to ganger tidligere, som partileder i provinsen Fujian i 1998 og som visepresident i 2011. Forrige gang en kinesisk president var i Tibet var da Jiang Zemin besøkte regionen i 1990. (NTB)

Besøket vil bli lagt merke til i regionen og vekke uro. Xi har ført en aggressiv linje og den er blitt mer konfronterende etter at Biden-administrasjonen tiltrådte. Biden-administrasjonen har problemer med å manne seg opp og konfrontere Kina. Så sent som denne uken ble det meldt om et større cyberangrep som Kina sto bak.  Angrepet ble fordømt, men heller ikke noe mer. USA har problemer med EU som ønsker en myk linje, særlig Merkel.

Noen mener dette kan friste Beijing til å foreta et overraskelsesangrep på Taiwan.

Det er nesten ikke oppmerksomhet om Tibet internasjonalt. Uigurene får noe oppmerksomhet siden de sitter i konsentrasjonsleire og er del av Kinas produksjonslinje. Men Tibet er knust.

NTB går på gummisåler.

Tibet har gjennom historien vekslet mellom uavhengighet og kinesisk kontroll. Kina hevder de sto for en «fredelig frigjøring» av landet i 1951 og har bygget ut infrastruktur og utdanning i det som var en underutviklet region.

Mange eksiltibetanere mener derimot Kinas regjering har brakt med seg religiøs undertrykking og er i ferd med å viske ut tibetansk kultur. I 2008 oppsto det voldsomme opprør der flere døde på grunn av det tibetanerne sier er en utvanning av deres kultur. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂