Den europeiske sentralbankens (ECB) hovedkvarter i Frankfurt. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB.

EUs medlemsland får stadig mer i statsgjeld, og gjelden utgjør nå hele 93 prosent av landenes samlede brutto­nasjonal­produkt.

Hellas og Italia topper lista over land med mest gjeld i forhold til BNP. For Hellas’ del tilsvarer gjelden nå 209 prosent av BNP, mens den for Italias del utgjør 160 prosent, viser en oversikt fra Eurostat.

Minst gjeld i forhold til BNP er det Estland som har, med 18 prosent.

Mange EU-land tok opp store lån da korona­pandemien rammet i fjor, og den samlede stats­gjelden i unionen er nå på samme nivå som den var på begynnelsen av 2000-tallet.

Gjelden har økt mest på Kypros og i Hellas, med henholdsvis 29,5 og 28,6 prosent­poeng i første kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Spanias statsgjeld har økt med 26,2 prosent­poeng, Italias med 22,1 og Portugals med 18 prosent­poeng, ifølge Eurostat.

Statsgjelden har økt minst i Irland, bare med 1,7 prosent­poeng. Sverige kommer også godt ut med en økning på 4,5 prosent­poeng, og landets statsgjeld utgjør nå drøyt 40 prosent av BNP.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.