Under koronakrisen har statsgjelden økt i samtlige EU-land. I Norge gikk den noe ned. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB

Samtlige EU-land fikk større statsgjeld i andre kvartal. For noen er økningen betydelig. I Norge krympet gjelden i samme periode.

Målt som andel av bruttonasjonalprodukt, økte den samlede statsgjelden med 8,4 prosentpoeng i EU og 8,8 prosentpoeng i eurosonen, viser foreløpige tall fra Eurostat. Gjelden utgjør nå 87,8 prosent av BNP i EU og 95,1 prosent i de 19 eurolandene. Sammenlignet med andre kvartal i fjor er økning på henholdsvis 8,1 og 8,9 prosentpoeng.

Norges brutto statsgjeld gikk fra å tilsvare 41,4 prosent av BNP i årets første kvartal til 41 prosent i andre kvartal, altså en nedgang på 0,4 prosentpoeng.

Åtte av de 27 EU-landene opplevde at gjelden økte med mer enn 10 prosentpoeng fra første til andre kvartal, altså mens koronakrisen slo til for fullt. Den verste utviklingen opplevde Kypros, med en økning på 17,1 prosentpoeng.

Hellas er fortsatt EUs suverent mest gjeldstyngede land, med en samlet statsgjeld på 187,4 prosent av BNP. Likevel er det et lite lyspunkt for landet. Gjelden var 1,8 milliarder euro lavere i andre kvartal i år enn i samme kvartal i 2019.

Også Irland har opplevd en viss bedring det siste året. Landets statsgjeld utgjorde i andre kvartal 62,7 prosent av BNP. Selv om det er 3,7 prosentpoeng mer enn i første kvartal, er det 0,3 prosentpoeng mindre enn året før.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.