Det utvikles stadig nye varianter av koronaviruset. I disse dager er det deltavarianten som herjer i Norge, også kjent som den indiske varianten.

I en risikorapport i starten av juli fastslo Folkehelseinstituttet at varianten kan overta i Norge i løpet av sommeren.

Til TV 2 sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland at hun er sikker på at det før eller siden kommer en variant som vaksinene vi har nå ikke gir beskyttelse mot.

– På et eller annet tidspunkt vil det skje. Viruset utvikler seg hele tiden, og det muterer hele tiden, det er allerede over 10.000 varianter av SARS-CoV-2, og det vil fortsette. De variantene vi har så langt har vaksinen en veldig god effekt mot, sier Grødeland.

Men vaksineforskeren ved Universitetet i Oslo, tror likevel ikke at det er grunn til bekymring.

– Hvis vi får dannet en grunnleggende immunitet i befolkningen, så vil trolig de og gi en beskyttelse og mot varianter som er enda lenger unna delta. Så det er grunn til å håpe at uansett hva som skjer, så har vi grunnleggende beskyttelse i framtiden, sier Gunnveig Grødeland.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂