Rødt får 6 prosent på Norfaktas siste måling og ville kommet inn med hele elleve mandater. Styrkeforholdet vis-à-vis SV, som har 8,8 prosent, er i ferd med å bli forrykket. Hvis målingen skulle stemme, ville det være en sensasjon for det kommunistiske partiet.

Erling Folkvord er ekstatisk.

– Kapitalismen oppleves som mye råere enn hva den var på 1990-tallet, og folk ser at partiet trengs, kommenterer partiveteranen Erling Folkvord. (NTB)

Det Folkvord ikke nevner, er at storkapitalen samarbeider med ytre venstre i USA. Det er oppstått helt nye allianser som trosser den vanlige venstre–høyre-aksen.

Det er solid flertall for en ny rødgrønn regjering hvis man blir enig om hvem som skal være med og hva prisen er for å være støtteparti:

Dersom dette var valgresultatet, ville de rødgrønne ha fått 106 mandater på Stortinget, mens de borgerlige ville ha endt opp med 63.

Et representativt utvalg på 1.000 personer er spurt i målingen, som ble gjennomført 6. og 7. juli. (NTB)

Det er noen langvarige trender som synes å stå seg: Ap og Høyre er jevnstore.

Høyre har den største tilbakegangen – 2,1 prosentpoeng – og ligger på en oppslutning på 20,2 prosent.

Ap er største parti, og oppslutningen på 23,8 prosent er 0,3 prosentpoeng høyere enn i juni.

Betegnelsen største parti får en litt annen klang når det skiller noen fattige prosentpoeng. Det er lenge siden Thorbjørn Jagland stilte ultimatum på 36,9 prosent til velgerne.

Det er en annen trend som holder seg: Senterpartiets fantastiske vekst, her får de 16,7 prosent.

20 prosent av Senterpartiets velgere kommer fra Fremskrittspartiet.

Sp tar velgere fra FrP, ifølge Nationen – som skriver at 20 prosent av FrPs velgere har forsvunnet til Sp siden 2017.

Sp oppfattes av velgerne som nasjonale, mens Sylvi Listhaug sa at ordet nasjonalkonservativ minnet henne om nasjonalsosialisme. Dét bidro ikke til å stanse velgerflukten.

Ellers kan det virke som om MDGs glansdager er over. Partiet får bare 3,9 prosent. Underskudd og nye forslag om å forby fossilbiler i sentrum øker ikke oppslutningen. MDGs politikk treffer folk i deres hverdag.

Det skal undere til for å redde KrF og Venstre, som har henholdsvis 3,1 og 4 prosent.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂