Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok lørdag i Pride-paraden i Oslo. Han ble dermed første forsvarssjef i norsk historie som deltok. Ikke alle jubler.

– Jeg tenker ikke så mye på at jeg er den første forsvarssjefen som deltar i paraden, men det er viktig at Forsvaret anerkjenner mangfoldet bak uniformen. Så når jeg fikk spørsmål om å stille, så var jeg ikke i tvil om jeg skulle si ja, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NTB.

– Vi er fem stykk fra Forsvaret her i dag, men hadde det ikke vært for pandemien, så er jeg sikker på at vi hadde vært titalls, kanskje hundretalls, flere.

General Kristoffersen mener mange av de verdiene som ligger bak Pride, også er viktige for Forsvaret, hvor folk skal være velkommen uavhengig av bakgrunn, tro, legning eller etnisitet.

Hva med polygami? Hva med at barn skal få endre kjønn uten foreldrenes samtykke? Hva med promotering av sadomaschosisme? Er dette verdier generalen stiller seg bak? Lærte han dette som fallskjermjeger, eller i hans tid i Forsvarets Spesialkommando?

Hva med oppløsning av kjernefamilien? Vil dette skape et bedre Norge, som det er verdt å forsvare? Skal forsvarssjefen innføre «Rosa kompetanse» på befalsskolene og krigsskolene?

Generalen forteller at han har fått mye positiv respons, men også noen negative reaksjoner.

– Det er noen som mener at Forsvaret ikke har noe her å gjøre. Det respekterer jeg, og det skal ikke være noe press på noen i Forsvaret om å stille. Men jeg ønsket det, og derfor er jeg her i dag.

Han ønsker ikke noe press, altså. Vi får se hvor lenge det varer før alle soldater blir beordret ut i Pride-feiring.

Men barna nektes å gå i barnetog på nasjonaldagen.

Trenger vi virkelig en forsvarssjef i en Pride-parade?

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!