Jan Egeland retter et voldsomt angrep på Danmarks statsminister Mette Frederiksen i et intervju i Politiken. Han kaller utspillet om å la migranter søke fra tredjeland for «det mest gjerrige,, smålige og hyklerske» han har sett i nordisk politikk på lang tid.

Egeland sier han vil bruke Danmark som et skrekkeksempel.

»Jeg kommer til at bruge Danmark som et skrækeksempel i mine internationale taler og mit advocacy-arbejde. Det har tidligere været Ungarn. Nu er det Danmark. Vi må slås,« siger 63-årige Jan Egeland, der har været socialdemokrat siden han var 18 år.

Det hører med til sjeldenhetene at sosialdemokrater angriper hverandre offentlig og setter dem i samme bås som motstandere på høyre fløy. Å si at Mette Frederiksen er verre enn Orban er sterk kost.

Egeland hopper elegant over at det var flertall i Folketinget for å opprette mottakssentre i tredjeland.

Samme tankegang er på vei inn i Fremskrittspartiet og Høyre. Det var tema i Politisk kvarter i NRK torsdag morgen.

Sterke krefter forsøker å forpurre at det skal bli realitet: EU sentralt sier det er brudd på internasjonale konvensjoner og NGO’ene er enig.

Norsk socialdemokratisk nestor: Danmark er nu et skrækeksempel
Generalsekretær Jan Egeland fra den norske flygtningeorganisation NRC vil erstatte Ungarn med Danmark, når han fremover giver eksempler på populistisk og smålig flygtningepolitik.