El Nacional var en gang en avis med 1.100 ansatte. Nå er bare 100 tilbake i en nettutgave. Papirutgaven forsvant fordi sosialistregimet kun gir papir til aviser det er fornøyd med.

El Nacional trodde det kunne sitere en spansk avis som hevdet at Venezuelas no. 2, Diosdado Cabello, hadde koblinger til landets narkokarteller. Det fant ikke Cabello seg i og tok El Nacional til domstolen som ila avisen en bot på 110 millioner kroner. Så mye penger er det bare regimets folk og narkokartellene som har i dagens Venezuela. Det var derfor kroken på døra for nettavisen.

Oppsiktsvekkende ærlig fra NTB:

– I dette øyeblikk har en dommer, omgitt av nasjonalgarden, gått inn i El Nacionals bygning og tatt beslag i alt som finnes, skrev avisens administrerende direktør Miguel Henrique Otero på Twitter natt til lørdag norsk tid.

Begrunnelsen skal være at en av landets øverste domstoler i april beordret avisen til å betale 110 millioner kroner for ærekrenkelser mot Diosdado Cabello, den nest mektigste personen i landet etter president Nicolás Maduro.

– Prosessen med å betale kompensasjonen har startet, skriver Cabello på Twitter.

Cabello tok avisen til domstolsapparatet i 2015 fordi avisen siterte en sak fra den spanske avisen ABC der Cabello var anklaget for å ha koblinger til narkotikasmugling.

El Nacional ble grunnlagt i 1943. Den la ned papirutgaven i 2018 som følge av mangel på penger og avispapir, noe som er strengt kontrollert av myndighetene og som myndighetene holder av kun til medier som er vennlig innstilt overfor regimet.

El Nacional hadde en gang 1.100 ansatte. Nå har avisen kun 100 ansatte tilknyttet nettutgaven.

Over 100 mediehus har blitt stengt etter at Maduro kom til makten, ifølge NGOen Espacio Publico. (NTB)

Å strype pressefriheten er så enkelt: Den som kontrollerer papirforsyningen kontrollerer pressefriheten. Eller i den digitale tidsalder: Den som kontrollerer annonsemarkedet. For å spe på kontrollen: Lag hatlover med tilhørende bøter. Oppfordre publikum til å bli angivere. Få Big Tech til å utestenge nettavisen fra sosiale medier så trafikken går ned. På engelsk kalles teknikken a Thousand blows. Etterhvert går selv den sterkeste trett og gir opp.

Dominion Voting Systems ble utviklet i Venezuela. De har saksøkt Fox News og andre som har våget å nevne valgsvindel for milliardbeløp. I Mericopa county i Arizona pågår en omtelling. Da man skulle inn i Dominion-maskinene hadde ikke valgpersonalet passordene. Da man endelig kom inn var maskinene tomme. Alt var slettet.

Inflasjonen er løpt løpsk under Biden. Denne uken ble det bensinmangel da leverandøren på østkysten ble lammet av hackerangrep. Colonial Petroleum skal ha betalt 5 millioner dollar i løsepenger.

Justisminister Merrick Garland sa denne uken at «hvit nasjonalisme» er den største trusselen USA står overfor.

USA er ved å forvandles til Venezuela i rasende fart.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.