Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bebreider Israel for overdreven maktbruk og krever proporsjonalitet av Israel. Hvordan det skal skje, går hun ikke nærmere inn på. Hamas angriper med raketter og viser en hensynsløshet overfor egen befolkning som de vet setter deres liv i fare.

– Jeg er sterkt bekymret over den dramatiske eskaleringen av konflikten i og rundt Gaza, med et stort antall raketter mot Tel Aviv, sier Søreide.

Hun fordømmer rakettangrepene og krever at de opphører umiddelbart, men advarer samtidig Israel mot å svare med overdreven maktbruk.

– Vi fordømmer alle angrep mot sivile. Jeg oppfordrer innstendig begge sider til å treffe tiltak som de-eskalerer situasjonen før flere sivile mister livet. Israel har rett til selvforsvar, men jeg understreker kravet om proporsjonalitet, sier Søreide.

Hun overser at Israel er avhengig av avskrekking. Hvis ikke fienden frykter israelske våpen, vil angrepene tilta. Noen slik frykt finnes ikke på arabisk side. Derfor er kravet om proporsjonalitet i virkeligheten en bløff som skal innbille folk at det finnes en mulig likeverdighet mellom partene.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.