Foto: Berit Roald / NTB.

I statsråd fredag fremmer regjeringen et lovforslag mot gjeng­kriminalitet der det åpnes for at retten kan forby en kriminell sammen­slutning.

– Vi gir domstolene anledning til å forby grupper som driver med alvorlig kriminalitet. Målet er å kriminalisere deltakelse i og rekruttering til kriminelle grupper, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Forslaget, som Stortinget skal behandle, innebærer endringer i straffeprosessloven og straffeloven.

Det foreslås en ny bestemmelse i straffeprosessloven som åpner for at retten kan forby en kriminell sammenslutning. I tillegg foreslås en ny bestemmelse i straffeloven som rammer den som deltar i, rekrutterer medlemmer til eller på annen måte viderefører aktiviteten i en kriminell sammenslutning som er forbudt.

Ifølge Solberg fikk arbeidet med lovforslaget fart under Frp-justisminister Jøran Kallmyr. Til avisa sier Frp-leder Siv Jensen at hun er glad for at regjeringen legger fram en slik proposisjon. Hun mener det er viktig at ikke unge trekkes mot kriminalitet, og at forbud også kan være et viktig nærmiljøtiltak.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.