Kriminalteknikere på åstedet hvor to menn ble knivstukket, den ene til døde, i Dresden den 4. oktober 2020. Foto: Roland Halkasch / DPA via AP / NTB.

Den 21 år gamle syriske islamisten som den 4. oktober 2020 drepte en 55 år gammel homofil mann og skadet den 53-årige partneren hans alvorlig med en kniv i Dresden, sier i retten at han ikke angrer på det han gjorde.

I straffesaken som går for Oberlandesgericht i Dresden i disse dager, sier 21-åringen – identifisert som Abdullah al H. H. – at han bare er lei seg for at han ikke fikk fullført jobben med å drepe de vantro mennene, skriver Der Spiegel.

Den unge syreren kom fra Syria til Tyskland i 2015 etter at faren hadde sendt ham avgårde 15 år gammel for å bygge en ny tilværelse der til lands, slik at familien kunne komme etter. Abdullah fikk ikke asyl og er i Tyskland på såkalt tålt opphold fordi han ikke kan sendes hjem til Syria. Planer om å skaffe seg arbeid mislyktes, og veien ble kort til Koranen.

Manglende utsikter til et normalt liv i Tyskland kan ha bidratt til Abdullahs radikalisering, forklarer en sakkyndig psykolog i retten. Psykologen var blitt kjent med ham under et tidligere fengselsopphold, etter at han var blitt arrestert for terrorplaner i 2018.

Den unge mannen hadde sverget troskap til den islamske staten (IS), var i ferd med å lage et bombebelte og planla å drepe vantro ved å sprenge seg i luften. Med en slik «god gjerning» skulle han komme direkte til paradis. I fengslet var han stille og tankefull, men gav ikke desto mindre et vennlig inntrykk, sier psykologen, som møtte ham omtrent ukentlig.

En islamlærd mann som snakket med Adbullah mens han satt fengslet for terrorplanene, sier til retten at den syriske islamisten var svært redd for å havne i helvete, noe han mente kunne skje hvis han drepte noen urettmessig. På spørsmål om hvem som rettmessig kunne drepes, hadde han henvist til IS og sagt at det er legitimt å drepe homofile.

Mordet i Dresden ble begått fem dager etter at Abdullah slapp ut fra fengsel. Politiet var på det rene med at den unge syreren var en sikkerhetstrussel, men overvåket ham ikke konstant.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.