De rødgrønne partiene fikk gjennomgå i Venstre-leder Guri Melbys landsmøtetale. Hun advarer om unnfallenhet i klimadebatten og Støres motstand mot rusreformen.

– Jeg synes det er grunn til å spørre: Hvilken klimapolitikk kan vi vente oss hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal danne en ny regjering, spurte Melby da hun åpnet Venstres landsmøte fredag.

Og ga selv svaret:

– De har ikke har noen løsninger som de står sammen om. Svaret er at Senterpartiet er mot nesten alt som fungerer, mens Ap er mot ganske mye av det som fungerer.

Biff og Vedum
Venstre-lederen tegnet et bilde av en venstreside som ikke klarer å bli enige.

På den ene siden omfavnet hun Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide som «en som snakker som en Venstre-mann om klimapolitikk og internasjonalt samarbeid».

Men det hjelper lite, mener Melby:

– For Aps nestleder, Bjørnar Skjæran, bruker tida si på å konkurrere med Trygve Slagsvold Vedum om å være mest for billig biff, burger og bensin, sa hun.

Hun kritiserte også SV og MDG for å gå ut med svært høye klimamål, mens de ikke klarer å få ned utslippene i byråd i Oslo.

– Vil tilbake i tid
I skolepolitikken advarte Melby om at de rødgrønne partiene vil tilbake i tid. Hun skrøt av eget partis skolepolitikk og endringene som har skjedd i utdanningspolitikken siden 2013, særlig videreutdanning av lærere.

– De rødgrønne har vært mot det meste av det vi har gjort, sa hun.

Kunnskapsministeren reagerte særlig på de rødgrønnes motstand mot å gjøre lærerutdanningen til en mastergrad.

– De har advart mot at det ville bli færre lærere av å stille krav. Men det er det motsatte som har skjedd.

Nei til statlig styring
Også i industripolitikken advarer hun om at Ap vil reise tilbake i tid og skape usikkerhet.

– De har hentet fram den statlig styrte industripolitikken fra femti-, seksti- og syttitallet. Da det var staten som skulle bestemme hvilke næringer det var verdt å satse på. Og hvilke ideer som skulle dø uten å ha vært i nærheten av å bli realisert, sa Melby.

Hun mener næringslivet vil møte en helt annen virkelighet med Venstre i regjering de neste årene.

– Jeg tror ikke staten er de beste til å forutse hvilke næringer som har best mulighet til å lykkes, slo Melby fast.

Lover fortsatt ruskamp
Forrige helg satte Arbeiderpartiet kjepper i hjulene på rusreformen, et av Venstres store prestisjeprosjekter, ved at landsmøtet sa nei.

Melby gir seg ikke av den grunn.

– Kampen for rusreformen er ikke over, selv om Jonas Gahr Støre forsøkte å stoppe den, sa hun.

Venstre-lederen påpekte at rusproblemer kan ramme hvem som helst.

– Venstresiden snakker om forskjeller og ulikhet. Men hva med den sosiale ulikheten som rammer rusavhengige hver dag? Hva med de flere hundre som dør av overdoser hvert år? Hva med guttene som må å ta av seg undertøyet når politifolk leter etter rusmidler? Tror dere de opplever at vi har et samfunn der alle behandles likeverdig?

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.