Nicholas Wilkinson (SV) vil fase inn el-ambulanser. Høyre latterliggjør forslaget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sosialistisk Venstreparti foreslår at man skal innføre «nullutslippsambulanser». Det finnes selvsagt ikke biler som har null utslipp, men slike detaljer blir for avanserte for SV.

Forslaget fra SV kommer i forbindelse med Stortingets behandling av den nye klimaplanen.

Høyre protesterer, og mener ambulanser bør ha både turbo og høyoktan.

– Ambulanser frakter ofte folk over lange avstander i all slags vær. Det er ikke sånn at nullutslipp alltid er et alternativ. I mine øyne kan ambulansene gjerne både ha turbo og gå på høyoktan, sier helsepolitisk talskvinne Mari Holm Lønseth i Høyre.

Lønseth latterliggjør hvordan SV driver med symbolpolitikk.

– Det viktige er at helsetjenestene er pålitelige og effektive. Da kan ambulansene gjerne være de reneste rallybilene, så lenge de får pasientene trygt frem når det står om liv og død. Det er akutttjenester jeg mener vi ikke bør risikere før teknologien er på plass, sier Holm Lønseth.

SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson mener Høyre opptrer «flåsete».

– Kritikken fra Lønseth er flåsete. Teknologien har flyttet seg fremover, og el og hydrogen er seriøse alternativer. Det finnes gode kjøretøyer på markedet, og mange flere modeller på vei, sier han og legger til:

– Det britiske helsevesenet har allerede begynt å fase inn nullutslippsambulanser. Norge må også begynne å tenke på hvordan dette kan gjøres, og finne kjøretøyer som fungerer.

Ifølge Wilkinson kan el-ambulanser bli en realitet nokså raskt. Høyre på sin side mener helsevesenet selv kan styre sin utslippspolitikk uten politisk overstyring.

Nettavisen


Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.