Lubna Jaffery, byråd for arbeid, sosial og bolig (Ap) i Bergen orienterer om korona­situasjonen i kommunen den 11. november 2020. Foto: Marit Hommedal / NTB.

Byråd i Bergen Lubna Jaffery (Ap) tar til orde for at Norge bør ta imot 5000 kvote­flyktninger hvert år de neste fire årene. Vestland Ap støtter forslaget, som lenge er blitt fremmet av Bergen Ap.

«Dette har Kommune-Noreg vist at dei er i stand til. Det er god plass i Noreg», sier Lubna til NRK Vestland, som opplyser at Arbeiderpartiet skal ta stilling til saken på landsmøtet denne uken.

– Noreg bør vareta dei internasjonale forpliktingane. FNs høgkommissær ber Noreg ta imot 5000, seier Jaffery.

Kravet bringer tankene hen på Ap-leder Jonas Gahr Støres gamle løfte fra 2015 om å ta imot 10.000 syrere.

Landsmøtet sa ja, men kritikken hagla. Etter dette har Ap moderert seg, og har for tida ingen minstekrav til kor mange kvoteflyktningar Noreg skal ta imot.

Forslaget fra Vestland Ap ville være ensbetydende med en kraftig økning i antallet kvoteflyktninger til Norge, viser data fra NTB som NRK har samlet.

Lubna mener at det behøves stabilitet og forutsigbarhet for kommunene:

– Vi har sett fleire stadar at kommunane må bygge ned flyktningtenesta si for så å bygge opp att når det blir eit år når mange kjem, seier byråden.

Arbeiderpartiets innvandrings­politiske talsmann Masud Gharahkhani viser få tegn til entusiasme for Lubnas forslag:

Han meiner dagens kurs har stor støtte i partiet, og at eit konkret tal på flyktningar må vurderast opp imot kva kommunane kan klare å integrere.

– I år er det eit rekordlågt tal på asylsøkarar, og vi følgde opp landsmøtepolitikken vår. Derfor har vi for 2021 foreslått å ta imot 500 fleire kvoteflyktningar enn det regjeringa har gjort, seier han til NRK.

Også SV og Rødt vil ha 5000 kvoteflyktninger i året, opplyser NRK.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.