Også i dag feirer vi rund bursdag. Den tyske komponisten Louis Lewandowski ble født i Wreschen i datidens Prøyssen i 1821 og døde i Berlin i 1894. Etter studier i sekulær musikkteori og piano ved konservatoriet i Berlin ble han korleder og deretter musikkdirektør i Neue Synagoge (som ligger i Oranienburger strasse og er et kjent landemerke i den tyske hovedstaden), der han utformet en helt ny liturgi i henhold til sekulær harmonilære og den nye reformbevegelsens ønske om bruk av instrumenter og blandede kor i gudstjenesten. Sammen med Salomon Sulzer i Wien var Lewandowski sin tids mest berømte religiøse jødiske komponist. Hans melodier benyttes over hele verden og av nesten hele spekteret av menigheter, fra liberale til strengt ortodokse. Uvenucho yomar synges når Torah-rullen settes inn i Torah-skapet etter at en har lest fra den, og det er Lewandowskis melodi vi bruker i synagogen i Oslo i denne delen av gudstjenesten. Vi hører en smittevernet digital versjon fra Shaar Hashomayim-synagogen i Quebec. Kantoren er Gideon Zelermyer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.