Konteinerskipet Ever Given sperrer fortsatt Suezkanalen. Regjeringen i Russland oppfordrer shippingbransjen til i stedet å rette blikket nordover. Foto: Den egyptiske kanalmyndigheten / AP / NTB

Regjeringen i Russland mener blokkeringen av Suezkanalen viser hvor viktig det er å satse på Nordøstpassasjen – skipsruten som går forbi Sibir og Nord-Norge.

– Appellen til Den nordlige sjøruten vil vokse både på kort og lang sikt, sa den russiske diplomaten Nikolaj Kortsjunov til nyhetsbyrået Interfax fredag.

Den nordlige sjøruten er en betegnelse på hoveddelen av Nordøstpassasjen. Passasjen går forbi Nord-Norge, Sibir og til Stillehavet.

Kortsjunov viste til konteinerskipet som sperrer Suezkanalen, og sa dette viser hvor viktig det er å utvikle alternative skipsruter.

– Først og fremst Den nordlige sjøruten, la han til.

Nikolaj Kortsjunov har ansvar for arktiske saker i det russiske utenriksdepartementet. Sjøisen nord for Sibir minker gradvis i takt med den globale oppvarmingen, noe som gjør området mer tilgjengelig for handelsskip.

I fjor var det rekordlite is langs Den nordlige sjøruten, ifølge det russiske meteorologiske instituttet Rosgidromet. Gjennomsnittstemperaturen i Russland i 2020 var den høyeste som noen gang er registrert.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.