En ansatt i Israel Antiquities Authority arbeider med fragmenter av Dødehavsrullene. Arkivbilde av Sebastian Scheiner, AP/NTB.

Israelske arkeologer har funnet en bibelsk skrift som er rundt 2.000 år gammel og omtales som et av de mest betydelige funnene siden Dødehavsrullene.

– For første gang på rundt 60 år har arkeologiske utgravinger avdekket fragmenter av en bibelsk skriftrull, heter det i en uttalelse fra Israel Antiquities Authority (IAA).

Utgravingene har pågått i flere år i grotter og blant klipper i ørkenen i Judea, der arkeologene har brukt droner, fjellklatringsutstyr og rappelleringsutstyr, opplyser IAA.

I det rundt 80 kilometer store leteområdet sør i Israel og på Vestbredden fant også arkeologene seks mynter som dateres til jødenes skjebnesvangre og feilslåtte Bar Kochba-opprør mot romerne på 100-tallet, skriver Haaretz, som har foto fra tirsdagens kunngjøring.

Arkeologene fant også et 6.000 år gammelt skjelett av et barn, og en kurv som er over 10.000 år gammel og som omtales som den eldste som er funnet i verden.

Fragmentene av den bibelske rullen inneholder tekst skrevet på gresk og er fra De tolv små profeter, som er del av Den hebraiske bibelen og Det gamle testamente. Guds navn er imidlertid omtalt på hebraisk i teksten, opplyser IAA.

IAAs direktør Israel Hasson sier utgravingene ble satt i gang som svar på at plyndrere hadde begynt å ta seg inn i grottene. Han mener funnet må utløse mer ressurser til å fortsette prosjektet, som så langt bare har undersøkt rundt halvparten av det aktuelle området.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.