Skjebnen til Sarah Everard (33) har berørt mange. Det hjelper ikke at en politimann, Wayne Couzens, 48,  er siktet for kidnapping og drapet. Foto: Frank Augstein/AP/NTB

Politiet i London blir kritisert fra flere hold etter å ha satt håndjern på personer som lørdag kveld minnet den 33 år gamle kvinnen som onsdag ble funnet død.

Hundrevis trosset strenge koronarestriksjoner i London for å ære Sarah Everard. Hun ble meldt savnet 3. mars. Hun var da på vei hjem til fots etter å ha besøkt en venn i en leilighet sør i London.

Saken har vakt stor oppsikt, og britisk politi har uttrykt sjokk og sinne over at en av deres egne er pågrepet for drapet.

Saken har også satt fart på den nasjonale debatten om vold mot kvinner. Mange kvinner har i sosiale medier delt egne erfaringer med trusler og angrep når de har vært ute på tur.

Møtte opp trass koronarestriksjoner

Initiativtakerne til en markering lørdag under parolen «Reclaim the Streets» måtte legge vekk planene, etter at en dommer ikke ville gi dem unntak fra strenge smittevernregler.

Organisatorene oppfordret da heller folk til å gi penger til organisasjoner som jobber for kvinners rettigheter, og ba folk om å tenne lys utenfor døren framfor å delta på store arrangementer.

Mange møtte likevel opp i Clapham-området, nær stedet der Everard sist ble sett før hun forsvant og senere ble funnet død. Blant dem som var innom var hertuginne Kate, prins Williams kone. Mange la ned blomster.

Statsminister Boris Johnson sa at han lørdag planla å tenne lys til minne om Everard sammen med sin forlovede Carrie Symond.

Flere ført bort av politiet

Utover kvelden oppsto det imidlertid en konfrontasjon mellom de frammøtte og politiet, som forsøkte å få folkemengden til å forlate stedet.

– Samlingen på Clapham Common er utrygg. Hundrevis er samlet tett sammen i et brudd på reglene, noe som utgjør en helsefare. Vi oppfordrer folk til å dra hjem og takker dem som forlater stedet, opplyser politiet i Lambeth på Twitter.

Bilder i sosiale medier viser at politiet holder tilbake og sette håndjern på flere personer.

En video viser at flere kvinner blir anholdt, mens tilskuere roper «skam dere» og «la dem gå» til politiet. I videoen blir kvinnene ført inn i en politibil og kjørt bort, melder BBC.

Får kritikk

Politiets håndtering av minnemarkeringen har høstet kritikk fra politikere fra begge sider av det politiske landskapet, skriver Sky News.

Labour-leder Keir Starmer skriver på Twitter at det var «dypt urovekkende» å se hva som skjedde i Clapham.

– Kvinner kom for å sørge over Sarah Everard – det skulle de fått gjort på en fredelig møte, skriver han videre.

Londons ordfører Sadiq Khan kaller politiets håndtering «uakseptabel».

– Politiet er ansvarlig for å håndheve covid-reglene, men ut fra bildene er det tydelig at reaksjonen til tider verken var hensiktsmessig eller proporsjonal, tvitrer han.

Liberaldemokratenes leder Ed Davey mener politiets respons var så ille at han krever at Metropolitan Police-sjef Cressida Dick går av, ifølge Sky News.

Innenriksminister Priti Patel sier hun har bedt om en «full rapport» fra politiet om hva som skjedde.

Varetektsfengslet

Den danskfødte TV-personligheten Sandi Toksvig var blant dem som deltok på en minneseremoni som ble holdt på nett.

– Det er behov for et kulturskifte når det gjelder både synet på kvinner og hvordan de behandles – både i offentligheten og privat, sa hun.

– Jeg er fylt med både dyp sorg og raseri, og jeg vet mange deler dette raseriet, noe som er fullt ut forståelig, sa Toksvig, som føyde til at sinnet burde innrettes til å drive fram gode formål.

Den 48 år gamle politimannen som er siktet i saken, er varetektsfengslet og skal møte i retten på nytt tirsdag.

Liket av 33 år gamle Everard ble funnet gjemt i et skogområde i Kent sørøst for London onsdag.

 

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.