Bakgrunnsbilde: Kacper Pempel / Reuters / NTB. Logoene er påført av Document.

Sensuren Big Tech utøver på internett i samsvar med radikale ideologier som fremmes i medier og akademia, truer den frie tenkningen og meningsutvekslingen, og dermed også demokratiet, hevder Martín Avila i en kronikk hos Newsweek.

Kronikkforfatteren er toppsjef for det amerikanske IT-selskapet Right Forge, som tar sikte på å tilby en total digitial infrastruktur som er frigjort fra det ideologiske regimet Big Tech ikke lenger prøver å skjule. Teksten hans er den hittil mest konsise sammenfatningen av hvor giftig dette regimet er.

Nettet er blitt et uunnværlig redskap for å delta ikke bare i samfunnet og demokratiet, men også i næringsvirksomhet og i familielivet, fastslår Avila. Men redskapet kontrolleres av mektige selskaper som er rede til å utstøte folk med oppfatninger som deles av rundt halve befolkningen, hevder han.

Avila sammenligner et ufrivillig eksil fra viktige tjenester på nettet med fysisk hjemløshet:

If you want to build a home, you go to a carpenter. If the carpenter refuses, you go to another carpenter. If all refuse to provide service, you can try to build the home yourself. And if a hardware store refuses to sell you wood, nails and glue, you go to another hardware store. But if all refuse, well, you’re homeless.

Data centers, servers and programs for building applications are the internet’s wood, nails and glue.

Før IT-kolossene skaffet seg allmakt og festet sitt ideologiske jerngrep om internettbrukerne, brukte de lang tid på å splitte folk og gjøre dem dummere med avhengighetsskapende, sosialt og intellektuelt destruktive metoder, hevder Avila:

For more than a decade, big tech has been fashioning addictive echo chambers to sort us into easily marketable cohorts, corroding our relationships with friends and families in the process. Rather than enlighten users and facilitate mutual understanding, it weakened our ability to reason by appealing to tribal instincts with sophisticated and difficult-to-resist techniques. Our social media feeds only let us see what suits us, what comports with our preconceived notions, what makes our brains feel good. And we never stop gorging.

Innen Big Tech tok steget over til å herske, nøyde de seg altså ikke med bare å splitte, slik maktmennesker har gjort helt siden antikken. De brøt også folk ned mentalt og ødela vennskap og familier på veien. Teknikken for erobring var snikende:

Addict and divide—that was big tech’s first move. Then it began, in both overt and devilishly subtle ways, to shut down open and honest dialogue—one of the hallmarks of American democracy, and of all genuinely free countries.

Nå som denne massive digitale psy-op’en uten sidestykke i historien har pågått lenge nok, er masken falt fullstendig: Enhver som ikke bøyer seg for det radikale ideologiske regimet, skal innpodes frykt for å bli fjernet fra offentligheten.

Now big tech has revealed its ultimate plan: to remove from public discussion every single person who challenges its authority, holds alternative beliefs or thinks even a bit differently. Under the auspices of simply opting to not do business with certain users, they are starving individuals, companies and organizations of the fundamental means required to make a living.

Det siste halvåret har Big Tech til fulle demonstrert sin makt, konstaterer Avila, fremfor alt ved å stoppe munnen på USAs president. Det var på samme tid et klarsignal til klappjakt og et skremsel for byttedyrene.

Den demonstrative kombinasjonen av enorm makt og grovt misbruk truer nærmest alt USA og andre frie land står for og bygger på. Det handler om selve livsutfoldelsen til mennesker:

This is all antithetical to freedom and human flourishing. It’s a broadside against the ideals and principles enshrined in our nation’s founding documents. Indeed, it’s a ruthless campaign to eradicate the immutable rights delineated in the Declaration of Independence and safeguarded by the Constitution. And big tech is now not only excising our ideas from society, it’s eliminating our very ability to formulate and express them.

Big Tech er ikke bare antinasjonalt, men essensielt frihetsfiendtlig inntil det totalitære, konkluderer Avila:

To understand big tech’s behavior, recognize that its allegiance is not to America. It is instead devoted to radical ideologies that have been given an air of authority by prominent universities and media outlets. These ideologies repudiate individual liberty, tradition and transcendent truths and, as a result, have only caused suffering and destruction throughout history and around the world.

Og dette monsteret er det de fleste regjeringer i Vesten nå er i lommene på. Det Avila kaller Big Goverment, kan da heller ikke gjøre noe med det. Politikken og teknologiselskapene har inngått et mafiøst, symbiotisk fellesskap som Angela Merkel og Mark Zuckerberg i sin tid gav oss et glimt av:

Big government can’t fix big tech. The two phalanxes have become far too intertwined and too dependent upon each other’s power.

Mange har skrevet godt om trusselen fra Big Tech, men knapt noen har gjort det med den samme geniale syntesen og evnen til å se hvor dypt skremmende totalbildet er.

Amerikanere som elsker friheten, vil også ha et fritt internett, skriver Avila, og legger til at det er derfor han har startet Right Forge sammen med kolleger. Prosjektet er ambisiøst:

We no longer have a choice. We must create a second internet to begin restoring our great republic and our way of life. American survival depends upon it.

Det er altså mye som står på spill.

Det 20. århundrets totalitære krefter rakk å gjøre mye skade innen de ble nedkjempet. Hvor mye samfunnsnedbrytende skal deres arvtagere i det 21. århundre rekke å gjøre?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Følg Document på MeWe.

 

Følg Document på Parler.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.