Julian Reichelt. Foto: © Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons).

I den nye kalde krigen mellom Vesten og Kina, som er blitt mye tydeligere under koronakrisen, ser vi at en rekke norske og europeiske medier og offentlige personer i praksis tar Kinas parti – hva enten de svelger det kinesiske regimets propaganda mer eller mindre rått, eller de nekter å ta Vestens parti helhjertet fordi det er Donald Trump som står i spissen.

Et stort paradoks i denne situasjonen er at norske og europeiske medier som gjerne er blitt regnet som kvalitetsmedier, ligger på rygg for Kina. Dette i motsetning til de amerikanske, hvor selv newspapers of record og anti-Trump-medier som Washington Post klart ser at Beijing-regimet har fryktelig mye å svare for, etter at Wall Street Journal lenge har påpekt det samme.

I Europa er det bemerkelsesverdig nok britiske middle market- og tabloidaviser som har hatt den mest Kina-kritiske dekningen, for eksempel Daily Mail. Disse skriver ikke for å behage makten, men for å nå frem til vanlige folk, og vi er i en fase av historien hvor vanlige folk har sunnere instinkter enn makteliten.

Det er således gledelig at de nå også har selskap av den tyske avisen Bild. Der har redaktør Julian Reichelt skrevet et aldeles praktfullt åpent brev til Kinas president Xi Jinping.

Foranledningen er at Kinas ambassade i Berlin har kritisert avisen for å ha reist spørsmålet om hvorvidt Kina er erstatningspliktig etter koronakrisen. Reichelt er ikke tapt bak en vogn. Han svarer Jinping i fem drepende punkter.

Han innleder med kritikk av det totalitære kinesiske regimet, som bare tenker på seg selv, og gir blaffen i hvordan det går både med egne borgere og resten av verden:

1. You rule by surveillance. You wouldn’t be president without surveillance. You monitor everything, every citizen, but you refuse to monitor the diseased wet markets in your country.

You shut down every newspaper and website that is critical of your rule, but not the stalls where bat soup is sold. You are not only monitoring your people, you are endangering them – and with them, the rest of the world.

Kina betaler en stor pris for dette, resonnerer Bild-redaktøren. For et land under overvåkning er ikke fritt, og uten frihet har man ingen kreativitet. Da må man rappe andres ideer:

2. Surveillance is a denial of freedom. And a nation that is not free, is not creative. A nation that is not innovative, does not invent anything . This is why you have made your country the world champion in intellectual property theft.

China enriches itself with the inventions of others, instead of inventing on its own. The reason China does not innovate and invent is that you don’t let the young people in your country think freely. China’s greatest export hit (that nobody wanted to have, but which has nevertheless gone around the world) is Corona.

Reichelt fastslår at elendigheten vi er midt i, skyldes regimets frykt for tap av ansikt hvis det fortalte sannheten:

3. You, your government and your scientists had to know long ago that Corona is highly infectious, but you left the world in the dark about it. Your top experts didn’t respond when Western researchers asked to know what was going on in Wuhan.

You were too proud and too nationalistic to tell the truth, which you felt was a national disgrace.

Han vrir kniven rundt i det totalitære hjertet: Hvorfor er ikke farlige laboratorier sikret like godt som politiske fanger?

4. The «Washington Post» reports that your laboratories in Wuhan have been researching corona viruses in bats, butwithout maintaining the highest safety standards. Why are your toxic laboratories not as secure as your prisons for political prisoners?

Would you like to explain this to the grieving widows, daughters, sons, husbands, parents of Corona victims all over the world?

Bild-redaktøren ser at angrep er det beste forsvar. Han minner Jinping om noe de gamle romerne visste, nemlig at det ikke er langt fra Capitol til Den tarpeiske klippe. Mange kinesere ville bli glade hvis dagens regime ble feid vekk:

5. In your country, your people are whispering about you. Your power is crumbling. You have created an inscrutable, non-transparent China. Before Corona, China was known as a surveillance state. Now, China is known as a surveillance state that infected the world with a deadly disease.

Dette er den politiske arven din, lyder konklusjonen Reichelt serverer Xi Jinping med en frimodighet som en italiener kunne ha karakterisert som «en fisk i ansiktet».

Redaktøren lar seg ikke sjarmere av kinesisk diplomati:

Your embassy tells me that I am not living up to the «traditional friendship of our peoples.” I suppose you consider it a great «friendship» when you now generously send masks around the world. This isn’t friendship, I would call it imperialism hidden behind a smile – a Trojan Horse.

Reichelt avventer Xi Jinpings politiske død:

You plan to strengthen China through a plague that you exported. You will not succeed. Corona will be your political end, sooner or later.

La oss håpe før snarere enn senere. Det er ikke bare Iran som trenger regimeskifte.

Mens vår egen regjering kryper for Kina, taler en tysk redaktør altså Beijing midt imot. Det er ikke første gang Reichelt viser mot. Han raste også mot tanken på at jøder skulle slutte å gå med kippa i Tyskland. Han står kong Sverre adskillig nærmere enn Erna gjør.

Men er det fremdeles noen som lærer hvem kong Sverre var?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.