Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norges integritet som selvbestaltet godhetsregime blir satt på prøve i FN. Det skjer allerede ved premieren for norsk medlemskap i sikkerhetsrådet, når Erna Solbergs regjering får ansvaret for terrorist-overvåkningen av IS-medlemmer, al Qaida og andre. IS-kvinnen som på død og liv skulle bringes til Norge med sitt påstått syke barn, blir prinsipielt et lik i lasten for regjeringen Solberg og Norge.

Den intrikate «hjemsendelsen» harmonerer etter hvert svært dårlig med den ansvarsfulle oppgaven å skulle lede sanksjonskomiteen for IS, al-Qaida og deres likesinnede. Folk som fulgte saken i media, spør seg allerede hvilke sanksjoner FN akter å iverksette overfor IS-kvinnen i Norge. Andre har lenge etterlyst svar på hva status er, og ikke minst: hva som er den reelle historien bak det syke IS-barnet, som regjeringen Solberg la avgjørende vekt på å hjelpe til Norge.

Skal IS-kvinnen inn på terrorliste?

Den nå 30 år gamle norsk-pakistanske kvinnen ble hentet fra Al Hol-leiren i fjor og transportert fra IS-enklaven Baghouz til Norge av norske myndigheter. Saken vakte meget stor oppmerksomhet i januar i fjor, da det ble klart at kvinnen og hennes fire år gamle sønn skulle sendes til Norge. Man påberopte seg at sønnen led av cystisk fibrose, noe som ville kreve avansert medisinsk behandling.

Hjemsendelsen skjedde, men senere har det vært påfallende stille om saken fra norske myndigheter.

Ledelsen av sanksjonskomiteen for IS og al-Qaida er én av to viktige lederroller Norge er blitt tildelt i sikkerhetsrådets sanksjonskomiteer. Den andre norsk-ledede komiteen dreier seg om Nord-Korea. I alt er det 14 sanksjonskomiteer i arbeid.

Og arbeidet består i hovedsak i å vurdere anmodninger om å fjerne eller føre opp personer eller grupper på sanksjonslisten for terrorgrupper, ifølge bladet Bistandsaktuelt, som utgis av Norad.

En nordmann på sanksjonslisten

En av de over 400 personene og gruppene som er oppført på sanksjonslisten, er nordmannen Anders Cameroon Østensvig Dale. Han reiste til Jemen første gang i 2008,  og han skal ha sluttet seg til al-Qaida.

Det er uvisst om Dale, som er født i 1978 og som kommer fra Nesodden, fortsatt er i live. Han har i mange år vært etterlyst av PST og av amerikanske myndigheter, ifølge Tove Gravdal, Bistandsaktuelt 1/21.

Mona Juul og hennes NK

Bistandsaktuelt skriver i en omfattende presentasjon av sikkerhetsrådet at ambassadør Trine Heimerback leder komiteen om terrorgruppene. Hun er Mona Juuls nestkommanderende. Fra årsskiftet har FN-ambassadør Mona Juul selv bekledt vervet som leder av Nord-Korea-komiteen, den trolig mest krevende av de 14 sanksjonskomiteene under sikkerhetsrådet.

Bistandsaktuelt 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂