Pressetalsmann i State Department Ned Price ble nødt til å støtte Tyrkias versjon. Foto: Nicholas Kamm/AP/NTB

Tyrkia utsatte Biden-administrasjonen for et voldsomt press for at den skulle støtte Tyrkia i at sivile tyrkere ble drept av PKK. Biden reserverte seg, men kastet til slutt inn håndkleet, og utenriksminister Tony Blinken sa at USA gikk god for Tyrkias versjon. Det var et knefall for Erdogan.

USA bekrefter Tyrkias versjon av hendelsen der 13 tyrkiske krigsfanger ble likvidert av den kurdiske PKK-geriljaen.

Ofrene var ifølge tyrkiske myndigheter regjeringssoldater og politifolk som ble holdt fanget av PKK i en hule i Nord-Irak.

Ifølge Tyrkia ble de likvidert med skudd i hodet da tyrkiske regjeringsstyrker nærmet seg, noe som også skal ha blitt bekreftet av to PKK-soldater som ble tatt til fange.

PKKs ledelse benekter det hele og hevder at fangene ble drept da de havnet i kryssild.

USA ville til å begynne med ikke gå god for Tyrkias versjon av hendelsen, noe som satte sinnet i kok i Ankara. (NTB)

Erdogan hånte USA

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte USAs reaksjon «en farse».

– Dere sier at dere ikke støtter terrorister, når dere i realiteten står på deres side og står bak dem, sier han.

Tyrkisk UD kalte mandag den amerikanske ambassadøren David Satterfield inn på teppet for «på sterkest mulig vis» å gi uttrykk for sin misnøye med amerikanernes håndtering av saken.

Kort tid etter ringte USAs utenriksminister Antony Blinken sin tyrkiske kollega og understreket at amerikanerne fester lit til Tyrkias versjon.

– Utenriksministeren kondolerte og bekreftet at PKK-terrorister hadde ansvaret, opplyser Blinkens talsmann Ned Price. (NTB)

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂