Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Hans Sverre Sjøvold, ønsker å identifisere anonyme profiler på nett som oppfordrer til vold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker en lovhjemmel til å samle og systematisere data fra åpne chattegrupper på internett.

– I noen av disse chatte-foraene er det ukjente profiler som gir uttrykk for ulike holdninger vi definitivt bør titte nærmere på. Hvis vi ikke vet hvem de er, så må vi prøve å finne det ut, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold til VG.

PST ønsker å identifisere dem som oppfordrer til vold, og som kan ha intensjon og kapasitet til å kunne begå straffbare handlinger. Gjeldende lovgivning gir ikke PST mulighet for å samle slike data – bortsett fra i konkrete straffesaker der det fra før er skjellig grunn til mistanke.

Justisminister Monica Mæland (H) bekrefter at hun snakker med PST om de gjeldende fullmaktene til den hemmelige tjenesten.

– Jeg har bedt PST jobbe fram et grunnlag. Så skal vi ta en vurdering i regjeringen, og eventuelt gå til Stortinget, sier hun.

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂