En samlet kontrollkomité på Stortinget ba tirsdag kveld justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om en forklaring på hvordan PSTs nåværende sjef, Hans Sverre Sjøvold, har fått beholde sikkerhetsklareringen. Dette etter at å ha oppbevart våpen ulovlig i flere år. Kontrollkomiteens avgjørelse er drevet frem av Verdens Gang, og reiser ikke bare tvil om PST-sjefens sikkerhetsklarering, men også justisministerens håndtering av denne justispolitiske verkebyllen.

– Spørsmålene sendes til regjeringen og justisministeren fra en samlet komité etter at Venstre tok initiativ til dette, sier Grunde Almeland (V) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til VG.

Nyheten om at Stortingets kontrollkomité samlet stiller spørsmål ved Sjøvolds sikkerhetsklarering kommer mindre enn en måned etter at justisministeren opplyste NTB om hun hadde full tillit til den tidligere politimesteren i Oslo.

Justisministeren har tillit til PST-sjefen

Langvarig godt journalistisk arbeide fra VG har drevet først Sjøvold, så Spesialenheten for politisaker, og nå den sittende justisministeren fra Senterpartiet fra skanse til skanse.

At en samlet justiskomité går til det skritt å stille spørsmål ved justisministerens håndtering av Sjøvold-saken, viser ikke bare en indirekte mistillit til hennes håndtering av saken, men ved siden av spørsmålene komiteen stiller (se under), så reiser den ny tvil om loven er lik for Loke og for Tor, der Tor i dette tilfellet er sjefen for landets sikkerhetstjeneste.

Alvorligere kan det knapt bli.

Her er spørsmålene kontrollkomiteen har samlet seg om:

Flere spørsmål handler om hva PST-sjef Sjøvold skrev i en redegjørelse han leverte Justisdepartementet da VG avslørte våpenoppbevaringen i 2019:

  • Oppga Sjøvold at våpnene var blitt oppbevart i kontormøbler i syv år?

  • Opplyste han om at våpnene ble innlevert halvannet år før våpenamnestiet?

  • Samsvarte redegjørelsen fra Sjøvold ellers med det som har fremkommet i senere etterforskning av Spesialenheten?

  • Vil justis- og beredskapsministeren gi offentligheten innsyn i Sjøvolds redegørelse om ulovlig besittelse og ulovlig oppbevaring av skytevåpen og andre dokumenter som kan bidra til åpenhet og oppklaring i saken?

– Den redegjørelsen som Sjøvold selv ga, er veldig sentral. Hva som faktisk var innholdet i den er noe av det jeg lurer mest på, sier justispolitisk talsperson i Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Kontrollkomiteen: Ber justisministeren svare om Sjøvolds sikkerhetsklarering (VG)

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.