Dette bildet fra 2017 viser angivelig oppskytningen av en nordkoreansk missil av typen Hwasong-12. En rapport lagt fram for Sikkerhetsrådet i FN viser at Nord-Korea og Iran samarbeider om utviklingen av missiler. Arkivfoto: KCNA / Korea News Service via AP / NTB

Nord-Korea og Iran startet i fjor opp igjen samarbeidet om utviklingen av langtrekkende missiler, ifølge en FN-rapport.

Den årlige rapporten slår også fast at Nord-Korea fortsetter å utvikle sine atomvåpen i strid med internasjonale regler. Rapporten ble lagt fram for Sikkerhetsrådet mandag.

Iran nekter for at landet samarbeider med Nord-Korea i missil-utviklingen. Men ifølge et ikke navngitt medlemsland har landene «gjenopptatt samarbeidet om langtrekkende missiler, heter det i rapporten.

– Samarbeidet skal inkludere utveksling av viktige deler og den siste forsendelsen ble sendt i 2020, påpeker ekspertene bak rapporten.

De sier videre at Pyongyang har «opprettholdt og utviklet atomprogrammet og programmet for ballistiske missiler i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner».

I fjor kunngjorde Nord-Korea at landet forberedte testing og produksjon av nye ballistiske missiler og taktiske atomvåpen.

– Det produserte spaltbart materiale, vedlikeholdt atomanlegg og oppgraderte sin ballistiske missilinfrastruktur. Landet fortsatte å søke etter materiale og teknologi for disse programmene fra utlandet, heter det i ekspertrapporten.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂