U.S. Air Force B-1B Lancer bomber, til høyre sammen med en  et fly fra indisk flyvåpen kalt Tejas under åpningen av  Aero India 2021 ved Yelahanka flybase i Bengaluru, India, Foto: Aijaz Rahi/AP/*Scanpix

Russland reagerer på utplasseringen av amerikanske bombefly i Norge. Den russiske ambassaden kaller stasjoneringen for risikabel.

De amerikanske bombeflyene av typen B-1B Lancer skal utplasseres på Ørlandet i løpet av februar og blir værende en måneds tid. Det er første gang i nyere tid at amerikanske bombefly utplasseres i Norge.

I en epost til NRK skriver den russiske ambassaden at de er bekymret over utviklingen.

– Vi registrerer med bekymring hvordan Norge stiller sitt territorium til disposisjon for risikable utenlandske manøvrer, skriver ambassaden, og fortsetter:

– Vi er overbevist om at det ikke er noen problemer i Arktis, eller i Nord-Europa, som trenger involvering av militærpolitiske blokker.

Ambassaden har tidligere uttalt at de vil følge situasjonen nøye og treffe de tiltakene de mener er nødvendige for å sikre sitt eget land.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen er ikke overrasket over svaret, og mener at Russland tidligere har sett på Norge som en slags buffer mellom øst og vest – et mer nøytralt land mellom dem og USA.

Slik er det ikke lenger.

– For Russland ser Norge ut som USAs forlengede militære arm, sier hun til NRK.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂