En 21-åring ble skutt og drept ved Prinsdal Grill i Oslo i januar i fjor. Nylig ble tre personer tiltalt for drap eller medvirkning til drap. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mennesker som ikke er født i Norge, er kraftig overrepresentert som drapsmenn. 37 prosent av alle drap i Norge de siste ti årene, er begått av utlendinger.

I en nylig utsendt pressemelding fra regjeringen om drapsoversikten ble ikke overrepresentasjonen nevnt med et ord. På direkte spørsmål viser Justisdepartementet til at «statsborgerskap» kan være en faktor, skriver Nettavisen.

Justisdepartementet ønsker ikke snakk om ubehagelige tall, mener FrP-leder Siv Jensen:

– Det handler jo ikke om statsborgerskap. Det handler om å fungere i det samfunnet man bor i. De forsøker bare å tildekke det. Den pressemeldingen de sendte ut, er helt blottet for å påpeke problemet. Det er åpenbart en enorm berøringsangst som ligger til grunn.

SSB: 15 prosent er født i utlandet

De siste ti årene er 298 personer blitt drept i Norge.

Drapsoversikten viser at 29 prosent av drapene ble gjennomført av personer uten norsk statsborgerskap i perioden 2011–2020. Legger man til drapsmenn som er norske statsborgere, men tidligere hadde et annet statsborgerskap, er totalt 37 prosent av gjerningspersonene født i utlandet.

Ifølge SSB utgjør denne gruppen omtrent 15 prosent av befolkningen.

Da regjeringen skulle sende ut Drapsoversikten for 2020, ble ikke denne overrepresentasjonen nevnt med et eneste ord. I stedet fortalte regjeringen at de ville «intensivere arbeidet for å forebygge drap», og rettet seg spesielt mot partnerdrap.

Departementet: Statsborgerskap kan være en faktor

På spørsmål fra Nettavisen om hvorfor overrepresentasjonen ikke ble nevnt, og om de mener det er relevant, svarer kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i Justisdepartementet følgende:

– Det er riktig at andelen gjerningspersoner med utenlandsk bakgrunn har en viss overrepresentasjon målt opp mot denne gruppens andel av befolkningen ellers. Men vold og drap skyldes sammensatte forhold, og drap kan sjelden forklares med én årsaksfaktor alene. Statsborgerskap kan være en slik faktor.

Departementet svarte også at å fokusere for mye på statsborgerskap vil kunne hemme det forebyggende arbeidet.

Det blåser FrP-lederen av:

– Dette er et høyt tall. Det er påfallende at regjeringen unnlater å fortelle om det. Her prøver man å glatte over ubehagelig statistikk, og feie problemene med innvandring og integrering under teppet, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen tror ikke på tiltak og penger for å få ned kriminaliteten, hun mener det må stilles tøffe krav og innføres strengere straffer.

Kriminologen: Minoriteter «mer sårbare» for å bli kriminelle

På spørsmål om hvorfor utenlandsfødte begår 37 prosent av drapene, fokuserer evolusjonspsykolog og kriminolog ved Universitetet i Oslo Vibeke Ottesen på sosio-økonomiske årsaker:

– I mange kategorier kriminalitet, inkludert drap, er de ressurssvake i samfunnet overrepresentert. Det som kjennetegner bakgrunnen til dem som begår drap i Norge, er ofte psykiske lidelser og arbeidsledighet. Mange har ikke noe godt sosialt nettverk, og har ikke de ressursene resten av befolkningen har.

Ottesen mener også at «sosiale minoriteter» har «større sårbarhet for å ende opp i kriminalstatistikken og drapsstatistikken».

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂