Facebooks nye tilsynsråd har behandlet seks saker der brukerinnlegg var blitt slettet av Facebook. Rådet har omgjort fem av sakene. Arkivfoto: Richard Drew / AP / NTB

Facebooks nye tilsynsråd har på sitt første møte omgjort beslutninger i fem av seks saker der kontroversielle innlegg først var blitt fjernet fra plattformen.

To av sakene handler om et angivelig nazisitat og et bilde av brystvorter. Disse innleggene var blitt slettet av Facebook.

Det nye rådet har sett på dem og funnet ut at man kan sitere en setning som angivelig er blitt sagt av nazisten Joseph Goebbels, og rådet konkluderer også med at man kan bruke et bilde av et nakent bryst når man forteller om symptomer på brystkreft.

Rådet har derfor omgjort beslutningene.

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt sitter i det nye tilsynsrådet, som går under navnet Facebook Oversight Board.

– Viktig milepæl
– Det er en viktig milepæl, og det er første gang at Facebook har fått omgjort slike beslutninger, sa hun på et digitalt pressetreff torsdag.

– Vi starter nå endringen i Facebooks langsiktige politikk, sa hun.

Et sjette innlegg, som forblir slettet på Facebook, handler om en rekke bilder med tilhørende tekst som Facebook mener uttrykker forakt for Aserbajdsjan og støtte til Armenia.

Det nye tilsynsrådet er ikke fulltallig ennå, men skal på sikt ha 40 medlemmer. Rollen er å ta stilling til hva slags innhold som skal fjernes fra Facebook og Instagram.

Vurderer Trump
Rådets formål er å fremme ytringsfrihet ved å foreta prinsipielle og uavhengige avgjørelser, og rådet skal ikke være en forlengelse av Facebooks eksisterende prosess for gjennomgang av innhold. I stedet skal rådet gå gjennom et utvalgt antall høyt representative saker og slå fast om avgjørelsene ble tatt i henhold til Facebooks verdier og retningslinjer, skriver rådet om seg selv på sitt nettsted.

De seks sakene som ble behandlet torsdag, omfatter ikke Donald Trumps utestenging fra Facebook og Instagram. Men tilsynsrådet opplyste i forrige uke at det vil vurdere å se på utestengningen.

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂