Kloke vinnere gir alltid den tapende part muligheten til en verdig retrett, ikke minst hvis de må leve sammen etterpå. Slutten på den amerikanske borgerkrigen (1861–65) gav et eksempel på det, der den seirende nordstatsgeneral Ulysses Grant behandlet den tapende sørstatsgeneral Robert Lee med stor verdighet ved den offisielle overgivelsen.

Ukloke vinnere vil heller ydmyke den tapende part. For de neste fire årene har ikke Trumps motstandere tenkt å leve sammen med tilhengerne hans. De vil snarere forvise dem til det ytterste mørke.

Det er i et slikt perspektiv man må forstå de i utgangspunktet meningsløse bestrebelsene på å avsette eller vingeklippe Trump før den 20. januar.

Mark Steyn forklarer saken:

In the early hours of November 4th, the Democrats ensured that Donald Trump would no longer be president. This week they’re ensuring that he will not get to be a former president: They’re determined to make him the most ex ex-president in history, the one who doesn’t get invited with Carter and Bush et al to the grand state occasions. I would be surprised if he’ll get a Secret Service detail – and even more surprised if Trump felt he could actually trust them.

Can the Dems pull that off? Well, they seem pretty determined – and they’re up against a party that, as Lindsey Graham announced on the Senate floor, will no longer fight his corner.

Som illustrasjonen over antyder, er det ikke egentlig Trump som er problemet for Demokratene, det er amerikanerne som ønsker seg noe helt annet enn Demokratene:

Ultimately, the message isn’t intended for the President, but for the American people: Trump – or anything like him – is never gonna happen again; you’ve got a choice between a radical transformative Democrat Party, and a weak-tea Chamber of Commerce cheap-labor go-along-to-get-along Republican Party, and that’s all you’re gonna get, now and forever. Seventy-four million voters have been designated as «domestic terrorists» in waiting, and are effectively on probation.

Det handler altså om en politisk klasse som hater store deler av sin egen befolkning.

Tro ikke at det er svært annerledes i Norge.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.