Stillbilde: BBC News / The OverSeaTV / YouTube.

Blant symbolene som ble fremhevet under det offentlig finansierte nyttårsfyrverkeriet i London, var den hevede knyttneven som lenge har vært assosiert med Black Power-bevegelsen, og som Black Lives Matter (BLM) den senere tiden har tatt et slags eierskap til.

Lockdown-bestemmelser forhindret folkefester i gatene, men mer enn 10 millioner mennesker fulgte nyttårssendingen på BBC der fyrverkeriet ble vist, og mange reagerer negativt på den hevede knyttneven, skriver Daily Mail.

Outraged Britons slammed show as ‘ridiculous’ after drones used EU colours and made shape of a BLM fist

Fyrverkeriet skal ha kostet opp mot halvannen million pund, og symbolene som ble vist frem, ble tegnet på nattehimmelen ved hjelp av droner. Mange reagerer på politiseringen av nyttårsfesten:

Many watching on TV were outraged and said the show was ‘ruined by politics’ after Thames bridges were turned blue and yellow in a tribute to the EU as the UK finally left and 300 drones made the shape of a BLM fist and a turtle with Africa on its shell during a climate change lecture by Sir David Attenborough – but ended with no Auld Lang Syne.

Londons borgermester Sadiq Khan har hatt en sentral rolle i planleggingen av fyrverkeriet, og innkasserte negative reaksjoner:

Mr Khan also defiantly tweeted critics this morning by sharing a MailOnline story and saying: ‘Anyone else think it was pretty good?’, leading to a mixed reaction of those enjoyed it and others who blasted him including one who replied: ‘No. You made a NYE celebration political. Disgraceful’.

Hyllesten av den hevede knyttneven føyer seg inn i en trend der Black Power-ideologien og BLM normaliseres, kanskje fremfor alt i forbindelse med fotballkamper der spillerne begynner med å gå ned på kne, en mote som skjøt fart etter at den svarte amerikaneren George Floyd døde i under politipågripelse i Minneapolis i fjor.

Normaliseringen av symbolet er punktum i en setning som for alvor begynner med den kjente protesten Tommie Smith og John Carlos stod for under OL i Mexico for mer enn et halvt århundre siden.

De amerikanske sprinterne Tommie Smith og John Carlos hever knyttneven under seiersseremonien etter 200 meterløpet under OL i Mexico City den 16. oktober 1968. Foto: AP / NTB.

De to løperne ble i sin tid møtt med sanksjoner etter politiseringen av lekene, men i dag peker alt i retning av at neste OL vil omfavne den. Det som en gang var et underdog-symbol, er i dag et maktsymbol, og den som vil frem her i verden for enhver pris, bøyer seg for makten også når den misbrukes.

Sky Sports / Associated Press (AP) meldte for noen uker siden at USAs olympiske komité ikke kommer til å iverksette sanksjoner mot utøvere som hever knyttnever under OL i Tokyo.

It’s a response to a set of recommendations from a USOPC athlete group that seeks changes to the much-maligned Rule 50 of the IOC Olympic Charter, which prohibits inside-the-lines protests at the games.

Begrunnelsen er helt i tråd med samtidens politiske korrekthet. Det er nå «dehumaniserende» å forhindre politiske ytringer under lekene:

«Prohibiting athletes to freely express their views during the Games, particularly those from historically underrepresented and minoritized groups, contributes to the dehumanization of athletes that is at odds with key Olympic and Paralympic values,» said the athlete statement that accompanied the recommendations.

Dagbladets sportsredaktør Esten O. Sæther så i juni frem til at Den internasjonale olympiske komité (IOC) gir etter for den politiske moten.

Den globale idretten har ikke noe valg. Den lovparagrafen som har hindret politiske aksjoner på seierspallen, står for fall.

For denne gangen kommer alle til å gå ned på kne.

I teorien er den olympiske idretten styrt av det olympiske charteret; et regelverk som alle nasjonene må binde seg til for å få være med på moroa.

Det er i dette chateret at regel nummer 50 sikrer at verden leker uten politiske demonstrasjoner av noe slag. Tanken har vært at OL som et globalt arrangement, avhenger av at den enkelte utøvers verdisyn legges til side. Glansbildet er en upolitisk idrett der selve leken i et par uker samler alt og alle.

Men med den nye grensesprengende kraften i Black Lives Matter sprekker dette glansbildet. Nå som flere av den internasjonale idrettens største sponsorer har valgt side, kommer disse markeringene til å bli vanlige.

Både det politiske, sportslige, mediale og finansielle establishment har altså tatt side for en essensielt marxistisk og rasistisk bevegelse, som drømmer om payback time. Har man ikke komplekser for Auschwitz, kan man ha komplekser på grunn av raseskillet i USA for femti år siden i stedet.

Det blir stadig tydeligere at makteliten i Vesten ikke er noen venn av vanlige mennesker i vår del av verden. Neste OL bør gå av stabelen uten at de ser på.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂