En fisker rengjør garn ombord i båten sin på havnene i Boulogne-sur-Mer i Frankrike den 10. desember 2020. Foto: Thibault Camus / AP / NTB.

Hvis EUs fiskeflåte nektes adgang til norske fiskerifarvann, risikerer Norge handelskrig, varsler interesseorganisasjonen for den europeiske havfiskeflåten.

– Vi vil ikke akseptere en overordnet avtale med britene om handel dersom ikke en fiskeriavtale er på plass. Dette vil også gjelde for Norge hvis EUs fiskeflåte blir stengt ute fra norske territorialfarvann, sier Gerard van Balsfoort, som leder European Fishing Alliance – den europeiske fiskerialliansen – til Nationen.

Norge og Storbritannia ble i høst enige om en bilateral rammeavtale om fiskerisamarbeid. Den innebærer at Norges avtale med EU fra 1980 sies opp.

Fiskere fra EU-landene risikerer å bli utestengt fra norske farvann hvis ikke en fiskeriavtale mellom EU, Storbritannia og Norge kommer på plass før nyttår. Det varslet fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) tidligere i desember.

Van Balsfoort varsler at Norge risikerer handelskrig hvis de setter makt bak vedtaket om å stenge EU-flåten ute.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂