Terje Rød-Larsen under et foredrag på Nobelinstituttet i 2012. Foto: Tor Richardsen/NTB

Da Ine Eriksen Søreide fylte 40 år for fire år siden, fikk hun låne Frogner-leiligheten til Terje Rød-Larsen og Mona Juul.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide feiret 40-årsdagen sin 2. mai 2016 i en 300 kvadratmeter stor leilighet på Frogner, eid av en skipsreder, men utleid til Terje Rød-Larsen, som også kjøpte leiligheten to år senere.

Søreide fikk feire dagen der på grunn av vennskapet med Rød-Larsens kone, Mona Juul, som da var ambassadør til Storbritannia, men verken hun eller Rød-Larsen var til stede, skriver Dagens Næringsliv.

Ikke inhabil

– Jeg fikk bruke leiligheten av Mona Juul i forbindelse med en markering av 40-årsdagen min i 2016. Jeg dekket kostnadene selv. Min relasjon til Mona Juul er godt kjent, og jeg har derfor fra tidligere erklært at jeg er inhabil eller nær grensen for inhabilitet i saker knyttet til personalsaker som angår Juul, sier Søreide til DN om lånet.

Søreide mener hun ikke har noen personlig relasjon til Rød-Larsen og derfor ikke er inhabil.

– I min tid som utenriksminister ble støtten til IPI først redusert fra 2017 til 2018. Etter 2018 er det, som kjent, ikke gitt økonomisk støtte til IPI.

Under Søreide har UD samlet gitt 9,5 millioner kroner til Rød-Larsens tankesmie International Peace Institute (IPI).

Gikk av

Rød-Larsen (73) gikk i slutten av oktober av som president for IPI etter 15 år. Bakgrunnen var forbindelser til overgriperen og finansmannen Jeffrey Epstein.

En gjennomgang av skatteskjemaer rapportert inn til amerikanske skattemyndigheter viser at han på de 14 innrapporterte årene siden 2005 fikk inn rundt 6,7 millioner dollar fra IPI.

Utenriksdepartementet har støttet IPI med 116 millioner kroner i Rød-Larsens periode som sjef. Disse pengeoverføringene granskes for tiden av Riksrevisjonen.

Den som har ledet UD lengst siden 2005, er Ap-leder Jonas Gahr Støre. UD ga IPI 68 millioner under hans ledelse.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.