Tyrolean Jet Services Cessna-fly med nummer OE-GLS på Heathrow den 16. februar 2006. Foto: Simon Boddy / Wikimedia Commons.

Ni asylsøkere som sier de er kurdere fra Irak, landet sist søndag på Orly-flyplassen utenfor Paris, dit de var kommet fra Istanbul med et privatfly med plass til ni passasjerer som var chartret av det østerrikske selskapet Tyrolean Jet Services.

I Istanbul hadde passasjerene gått ombord i en Cessna-maskin med karibiske pass, som de rev i stykker og skylte ned i flyets toalett underveis, skriver Der Standard.

Flyselskapet, som disponerer en flåte på fem fly, sier til den østerrikske avisen at de ikke visste at passasjerene var asylsøkere, og at de ble overrasket da det var fransk politi og ikke slektninger som tok imot dem ved ankomst.

Det er første gang at asylsøkere har kommet til Orly i privatfly, sier grensepolitiet på flyplassen til Le Point.

En kilde med innsyn i etterforskningen av saken sier til den franske avisen at flyturen må ha kostet de ni passasjerene minst 30.000 euro.

I Østerrike sier det føderale politiet til Der Standard at de ikke vet noe om saken, hvilket tolkes som at ingen østerrikske statsborgere var omfattet av politiaksjonen i Paris.

Flyselskapet risikerer derimot rettsforfølgelse for menneskesmugling i Frankrike.

Tyrolean Jet Services fikk offentlig oppmerksomhet for to år siden, da det ble funnet et halvt tonn kokain i et av selskapets fly, som var blitt chartret fra Bogotá i Colombia til London. Selskapet hevdet den gangen at det ikke ante hva slags bagasje passasjerene hadde med seg.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.