Kong Carl Gustaf av Sverige sier det er forferdelig at så mange har dødd i koronaepidemien i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg /TT / NTB

Kong Carl Gustaf sier at Sverige har mislyktes i å redde menneskeliv under koronapandemien, og omtaler det som forferdelig.

– Jeg anser det som at vi har mislyktes. Vi har mange som har dødd, og det er forferdelig. Det er noe vi alle lider av, sier kongen til SVT.

Uttalelsen er en del av et intervju i «Året med kongefamilien», som vises hvert år i Sverige rundt juletider. I programmet ser flere medlemmer av kongefamilien tilbake på året som har gått.

– Jeg synes det har vært forferdelig med tanke på alle som har gått bort, og den sorg og frustrasjon i mange familier og også bedriftseiere som går på kne og kanskje mister sine bedrifter, sier han.

Til sammen har 348.585 vært smittet, og 7.802 smittede har mistet livet siden pandemien traff Sverige, ifølge landets helsemyndigheter.

Den svenske kongen sier han føler med alle familier som er rammet av pandemien, og sier at det svenske folk har gjennomgått enorm lidelse under vanskelige forhold.

– Man tenker på alle familiemedlemmer som ikke har kunnet ta farvel med sine avdøde familiemedlemmer. Jeg tror det er en tung og traumatisk opplevelse å ikke kunne ta en varm avskjed, sier kongen.

Han får også spørsmål om han selv er bekymret for å bli smittet.

– Den seneste tiden så har det vært mer merkbart, det har krøpet nærmere og nærmere. Det er ikke det man ønsker seg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.