Et lovforslag som forbyr pelsoppdrett, blir torsdag sendt ut på høring. Foto: Alf Ove Hansen / NTB

Regjeringen sender torsdag et forslag til ny lov som forbyr pelsdyrhold ut på høring. Pelsdyrbønder frykter økonomisk ruin.

I lovforslaget er kompensasjonene til oppdretterne konkretisert, men det skaper lite ro i rekkene. Norges Pelsdyralslag, som ble informert om ordningen på et møte med Landbruks- og matdepartementet onsdag, er ikke fornøyd, skriver Nationen.

– Etter dagens møte med LMD, er det klart at lovproposisjonen blir sendt på høring i morgen, og at vi nok en gang må jobbe hardt opp mot Stortinget for at resultatet skal bli riktig og rettferdig, skriver Pelsdyralslaget i en SMS, som onsdag ble sendt til alle pelsdyrbøndene.

Ifølge Pelsdyralslaget mangler regjeringens lovforslag avgjørende punkter for å sikre full erstatning til pelsdyrbøndene.

– For enkelte bønder betyr forslaget livslang økonomisk ruin, skriver Pelsdyralslaget i en pressemelding torsdag

Frustrerende og vondt

– Det er snart ett år siden Stortinget krystallklart krevde at regjeringen måtte sikre at alle skulle holdes skadesløse. Mange bønder skulle hatt oppgjøret på konto for lenge siden. Derfor er det frustrerende og vondt at regjeringen nå skaper enda mer usikkerhet og uklarhet, sier styreleder Bertran Trane Skadsem.

Etter flere runder varslet landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) Stortinget i oktober om at kompensasjonsordningen for pelsdyrbøndene vil være klar i månedsskiftet november/desember, i forbindelse med lovforslaget.

Regjeringen går inn for at kompensasjonen skal utmåles etter bestemmelsene i loven om ekspropriasjonserstatning. Det betyr at bøndene vil få det som omtales som «full kompensasjon».

Vil ende stygt

– Det positive i forslaget er at regjeringen endelig har gått med på å behandle dette som ekspropriasjon, slik man vanligvis gjør når staten tar noe fra nordmenn. Men samtidig velger regjeringen å skyve hele utregningen videre til forvaltningen og rettsvesenet. Det kommer til å ende stygt. Stortinget må gjøre en stor jobb her, nok en gang, sier Skadsem.

Han viser blant annet til at regjeringen har satt krav om aktivt dyrehold den 15. januar 2018 som betingelse for å få erstatning.

– Det er mennesker over hele Norge som mister generasjonsverdier og fremtidsplanene sine fordi de akkurat den 15. januar 2018 var sykmeldt, utdannet seg eller av andre grunner ikke hadde dyr. Det er en tilfeldig valgt dato og slår ut dypt urettferdig, sier Skadsem.

Tre krav

Pelsdyralslaget krever at:

* Riktige beregninger må legges til grunn. Stortingets vedtak må gi detaljerte føringer for selve utregningen av verdiene.

* Alle pelsdyrbønder må inkluderes.

* Det må gis fullt skattefritak på kompensasjonen.

Stortinget gikk inn for et pelsforbud i 2019. Saken regnes som en stor seier for Venstre, som både i regjeringsforhandlingene på Jeløya i 2018 og på Granavolden i 2019 fikk gjennomslag for at pelsdyrnæringen skal avvikles innen 2025.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.