Jens Stoltenberg og Emmanuel Macron sammen med vert Boris Johnson på Nato-toppmøtet i fjor, rett etter at Macron hadde kalt alliansen hjernedød. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

Ett år etter at Frankrikes president kalte Nato hjernedød, kommer Jens Stoltenbergs ekspertgruppe med flere reformforslag for å styrke alliansen politisk.

Gruppens rapport ble overlevert til de 30 Nato-landene onsdag. Der foreslås det blant annet å holde hyppigere utenriksministermøter og å legge til andre typer møter i Nato-kalenderen, erfarer nyhetsbyrået DPA.

Det kan for eksempel være å holde møter med alliansens innenriksministre for å diskutere terror.

Ekspertene vil også at alliansen skal reagere raskere når det oppstår nye sikkerhetstrusler eller internasjonale kriser, skriver DPA. I dag kan det ta flere dager bare å komme med en felles uttalelse.

Ifølge nyhetsbyråets opplysninger inneholder rapporten rundt 140 konkrete anbefalinger som skal diskuteres på utenriksministermøtet førstkommende tirsdag.

Etter det skal Nato-sjef Jens Stoltenberg sammen med medlemslandene komme opp med en handlingsplan. Målet er at den skal være klar til neste Nato-toppmøte, som ligger an til å bli holdt i andre kvartal neste år.

Nato har foreløpig ikke villet kommentere rapporten, men bekrefter at den er overlevert. Den blir trolig offentliggjort etter møtet neste uke.

Rapporten er en del av refleksjonsprosessen Nato 2030. Ekspertpanelet kom til etter forslag fra Tyskland i kjølvannet av Emmanuel Macrons famøse utsagn om at alliansen var hjernedød.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.