Foto: Carlos Barria og Hannibal Hanschke / Reuters / NTB scanpix.

Den tyske regjering anmoder USA om ikke å foreta en forhastet tilbaketrekning fra Afghanistan. Det kan ødelegge for forhandlingene mellom Kabul-regjeringen og Taliban, lyder argumentet.

Trump-administrasjonen svarer at 19 år neppe kan sies å være forhastet, og meldingen om å trekke ut 2.000 mannskaper før midten av januar, kan legge press på begge parter og vise at USA mener alvor. USA kan ikke være barnevakt på ubestemt tid.

At den tyske regjering har guts til å be amerikanerne ofre mer, blir ikke godt mottatt i Washington. Ikke blant Trumps folk.

Tyskland har i ren trass latt være å følge opp NATOs vedtak om å bruke 2 prosent på forsvar, slik NATO-møtet i Wales i 2014 vedtok. I 2019 brukte Tyskland stusslige 1,38 prosent på forsvar. De står med 1.250 soldater i Afghanistan, men ingen av dem deltar i strid. Det sluttet de med i 2015.

Tyskland lar andre ofre livet og vil ikke en gang betale sin andel.

Tyskland har mistet 59 soldater. USA har 2.400 falne, og 20.000 amerikanere er blitt såret.

Jens Soltenberg sier at de allierte gikk inn sammen og bør trekke seg ut samtidig. Den henstillingen møtes med døve ører i Washington. Det er USA som har båret byrdene, og nok er nok. Afghanistan kommer ikke til å bli noe bedre sted uten at det er afghanernes eget verk.

Tyskerne ser ut til å leve i en annen verden:

Conservative German MP Roderich Kiesewetter said that the United States is “morally obligated” to rebuild the Afghani military and civil society, saying in September: “A hasty and rash withdrawal would only lead to the collapse of social structures and the return of organized violence of all kinds.”

 

Merkel’s Germany Tells Trump Not to Bring Troops Home from Afghanistan

 

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.