Vaksinen vil ikke føre til noen stor nedgang i antall smittede denne vinteren, understreker professor Ugur Sahin. Foto: AP Photo / Hans Pennink / NTB

– Effekten av Covid-19-vaksinen vil først slå virkelig til over sommeren, og vi kan være tilbake til normalen neste vinter. Det sier professor Ugur Sahin, som er en av utviklerne av vaksinen.

BioNTech er selskapet som har utviklet vaksinen, og målsetningen er å levere mer enn 300 millioner doser globalt innen april 2021. Professor Sahin sier til BBC at vaksinen ikke vil føre til noen stor nedgang i antall smittede denne vinteren. Man er avhengig den naturlige smittereduksjonen sommeren gir og det er avgjørende at man har fått vaksinert opp så mange som mulig før neste høst og vinter, forklarer professoren.

– Summer will help us because the infection rate will go down in the summer and what is absolutely essential is that we get a high vaccination rate until or before autumn/winter next year.

Storbritannia har bestilt 40 millioner doser av vaksinen, og det er forventet at de første 10 millionene vil bli levert mot slutten av året. Man vil da starte vaksineringen av helsearbeidere og eldre. I intervjuet med BBC sier Sahin at han er sikker på at vaksinen vil redusere smittespredning og at den vil stanse symptomer hos de vaksinerte. 

– I’m very confident that transmission between people will be reduced by such a highly effective vaccine – maybe not 90% but maybe 50% – but we should not forget that even that could result in a dramatic reduction of the pandemic spread,” he added

Vaksinen vil bli gitt i to omganger. I følge professor Sahin er det usikkert hvor lenge man vil være immun, men om immuniteten er betydelig svekket etter et år, kan man vaksinere på nytt.

Det er fortsatt knyttet usikkerhet til om vaksinen er like effektiv hos eldre som hos yngre. BioNTech og professor Sahin forventer at man vet mer om dette  om noen uker. De bivirkningene man til nå har sett hos forsøkspersonene er mild til moderat smerte i noen dager på stedet vaksinen er satt. Noen pasienter har hatt lett feber i dagene etter vaksinering.

– We did not see any other serious side effects which would result in pausing or halting of the study, sier professor Sahin til BBC.

EU har så langt inngått avtaler med tre ulike vaksineprodusenter, og forhandler om avtaler med flere andre produsenter. Norge omfattes av disse avtalene, opplyser regjeringen på sine nettsider.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.