Fra et Amazon-lager i Rheinberg i Tyskland den 14. november 2018. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Tiltakene som britiske myndigheter i år har iverksatt under pandemien, har ført til en netto avvikling av mer enn 1800 sentrumsbutikker i Storbritannia, viser bransjedata som er offentliggjort av Sunday Times. Analytikere antyder at så mange som 36.000 butikker kan forsvinne de neste to årene.

Problemene for den fysiske detaljhandelen i byene rammer over hele bransjen:

Last week, Marks & Spencer, which is cutting 7,000 jobs, posted an £87.6m half-year pre-tax loss — the first in its 94 years as a public company. John Lewis is slashing 1,500 head-office jobs. Even Sainsbury’s, pocketing almost £500m in rates relief, is cutting up to 3,500 jobs as it responds to a surge in online sales by shutting 420 Argos stores.

Samtidig er det høykonjunktur for netthandelen, som var i ferd med å flate ut i Storbritannia før pandemien. Etter den første nedstengningen i øyriket økte netthandelen med over 50 prosent. Ved begynnelsen av den andre nedstengningen ligger veksten fremdeles over 40 prosent.

Selskapet som mer enn noen drar fordel av situasjonen, er Amazon, eid av verdens rikeste mann Jeff Bezos. I årets tredje kvartal tredoblet Amazon profitten.

Meanwhile, Amazon is soaring. Lockdowns helped its third-quarter profits triple to $6.3bn (£4.8bn) on the back of a 37% rise in global sales, which came in at $96.1bn.

I Frankrike mener borgermesteren i Paris at utviklingen truer den urbane livsstilen:

The huge financial rewards have provoked open hostility in France, where Anne Hidalgo, mayor of Paris, urged Parisians not to buy from the company, arguing that it was “the death of our bookstores and our neighbourhood life”.

I bransjen for detaljhandel frykter man for julehandelen – og for at kundene ikke kommer tilbake.

Kritiske røster hevder at Amazon, som betaler lite skatt, er en gratispassasjer i økonomien. Britiske myndigheter har forsøkt å få Amazon til å yte mer til fellesskapet, men selskapet utnytter sin posisjon til å sende regningen til mindre samarbeidspartnere, det være seg kommersielle partnere eller leveringspartnere.

Nigel Farage, som nå leder Reform Party i Storbritannia, reagerer kraftig på britiske myndigheters butikkfiendtlige nedstengning. Vi står overfor et konkursras, mens verdens rikeste mann blir enda rikere, og mindre aktører blir knust sier Farage.

Også forfatteren og journalisten Douglas Murray reagerer på tiltak som i praksis hjelper Amazon:

 

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.