Den nye EU-tollen er et svar på USAs ulovlige subsidier av Boeing. Arkivfoto: Ted S. Warren / AP / NTB

EU vil ilegge toll på opptil 4 milliarder dollar mot USA som svar på landets ulovlige subsidier av flyprodusenten Boeing, bekrefter EU-topp Valdis Dombrovskis.

– USA innførte toll etter WTOs vedtak i Airbus-saken. Nå har vi en avgjørelse i Boeing-saken, som tillater at vi innfører toll, og det kommer vi til å gjøre, sier Dombrovskis, som er visepresident i EU-kommisjonen.

Det formelle vedtaket skal fattes på et handelsministermøte mandag. Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom med sin kjennelse for en måned siden, men EU har ventet med å innføre tollen på opptil 4 milliarder dollar i året. De ønsket å unngå å bli beskyldt for mulig påvirkning av valget i USA.

Dombrovskis sa i oktober at EU helst ville ha en forhandlingsløsning «unngå ødeleggende runder med tiltak og mottiltak».

Konflikten om statsstøtte til de to flyprodusentene har pågått i 16 år. Frontene er blitt ytterligere tilspisset under president Donald Trump.

Da WTO for et drøyt år siden konkluderte med at EU hadde gitt ulovlige subsidier til Airbus, svarte USA med toll på 7,5 milliarder dollar. Tollen dekket blant annet Airbus-fly, men også ost, vin og whisky. EU har varslet at tollen de innfører, også vil omfatte en rekke varer, inkludert landbruksmaskiner, mat og drikke.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.