Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Oslo, 4. mai, 2020. Foto: Thomas Brun / NTB

Riksadvokaten ber landets politidistrikter innskjerpe håndhevingen av både nasjonale og lokale smittevernbestemmelser.

– Den senere tids negative utvikling med pandemisituasjonen tilsier at strafferettslig forfølging av brudd på lokalt vedtatte smittevernregler prioriteres opp, skriver riksadvokat Jørn Sigurd Maurud i et brev til politimestrene.

Brudd på smittevernbestemmelsene kan gi bøter på inntil 20.000 kroner og kan økes ved gjentatte brudd eller ved skjerpende omstendigheter, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Politiet har fram til nå i hovedsak holdt seg til å gi råd og veiledning ved brudd på smittevernbestemmelsene.

Allerede torsdag meldt politiet i Oslo at de vil anmelde brudd på smittevernbestemmelsene, og natt til lørdag anmeldte de to festarrangører og en karantenebryter.

Flere andre politidistrikter meldte om en skjerpet håndheving fredag, mens Trøndelag gjorde det samme lørdag morgen.

– Med den nye smittebølgen virker det som det er mer krevende for folk å overholde regelverket, og derfor vil hovedregelen fremover være at brudd på smittevernbestemmelsene i større grad blir anmeldt, sier politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.