En Trump–tilhenger forlater et valglokale i Taylorsville, Georgia, den 3. november 2020. Foto: Branden Camp / AP / NTB.

Utfallet av presidentvalget i USA avhenger nå av opptellingen av de siste stemmene i delstatene North Carolina (15 valgmenn), Georgia (16), Michigan (16), Pennsylvania (20), Alaska (3), Wisconsin (10) og Nevada (6).

Donald Trump har hittil sikret seg 213 valgmenn, og trenger således 57 til for skaffe seg det nødvendige flertallet på 270 valgmenn.

Joe Biden har sikret seg 238 valgmenn, og trenger 32 til.

I skrivende stund er situasjonen den at Trump leder de fem førstnevnte statene, og Biden de to sistnevnte.

Dersom dette blir sluttresultatet, hvilket er nokså sannsynlig, vil Trump vinne valget med 283 valgmenn. Men hvis Trump taper en av de fire førstnevnte statene, vinner Biden.

Grafikk: Fox News.

Spørsmålet er således hvilke sjanser Biden har til å innhente Trumps forsprang i North Carolina, Georgia, Michigan og Pennsylvania.

Staten som ser ut til å få det kanskje tetteste kappløpet, er Georgia.

I skrivende stund har Trump ifølge Assosiated Press (AP) fått 2.380.946 stemmer, mot Bidens 2.278.123 idet 94 prosent av stemmene er talt opp. Trump leder altså med 50,5 prosent mot Bidens 48,3 prosent.

Det betyr at snaut 300.000 stemmer gjenstår å telle mens Trump har en stemmeovervekt på 102.823.

Biden må dermed vinne rundt to tredjedeler av stemmene som ennå ikke er talt opp i Georgia. Det høres mye ut, men amerikanske medier skriver at de fleste gjenværende stemmene kommer fra områder hvor Biden gjør det bedre enn Trump.

Gitt disse betingelsene kan vi bare fastslå at utfallet er helt åpent fremdeles.

Presidentvalget i USA er altså blitt tidenes gyser. Ventetiden vil bli bortimot uutholdelig for mange. Sjansene øker også for at resultatet vil bli rettslig omstridt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.