Israel utvinner alt gass i Middelhavet, men er i strid med Libanon om hvor grensen skal trekkes. Nå skal de to landene forsøke å bli enige om dette. Foto: AP / NTB

Det første forhandlingsmøtet mellom Israel og Libanon om grensefastsettelse i Middelhavet, ble avbrutt før det var gått en time.

Det er ikke kjent hvorfor onsdagens møte ble så kortvarig, men ifølge Libanons nasjonale nyhetsbyrå NNA er partene enige om å møtes igjen 28. oktober.

Samtalene skjer i FN-regi med USA som tilrettelegger, og onsdagens møte fant sted i hovedkvarteret for FNs fredsbevarende styrke i byen Naqoura i det sørlige Libanon.

Israel har invadert Libanon flere ganger, og okkuperte i 18 år den sørlige delen av landet.

Okkupasjonen tok slutt for 20 år siden, men de to landene har aldri undertegnet noen fredsavtale og 10.000 FN-soldater patruljerer fortsatt landegrensa mellom dem.

Begge land gjør krav på olje- og gassressurser i Middelhavet, men har i årevis kranglet om hvor grensa mellom israelsk og libanesisk kontinentalsokkel skal trekkes.

Israel har alt startet utvinning, og på libanesisk side er det franske oljeselskapet Total på plass. Grensestriden har imidlertid gjort at både de og andre utenlandske selskap nøler med å engasjere seg.

Havområdet de to landene strides om, er på rundt 860 kvadratkilometer. I juni i år ga israelske myndigheter grønt lys til leteboring i det som kalles blokk 72, til kraftige protester fra Libanon.

Libanons president Michel Aoun kalte den israelske beslutningen «ekstremt farlig».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.