Den tidligere sjømannen og industriarbeideren Edvin Roar Olsen fra Hitra har i mange år vært en ivrig avisleser. Mandag fikk han nok, så han ville si ifra på Facebook. Innlegget ble først stoppet, men med hjelp av ungdommen kom han seg forbi det han opplevde som et forsøk på sensur.

Her er det opprinnelige innlegget, i herlig sør-trøndersk språkdrakt:

Som ein ivri avislæsar i aille år, e d no slutt, eiller næsten slutt. Hitra-Frøya, 2 gång i vækka, heill fram. Æ vaks jo opp m Adræssa, hainn farfar hoilla,  hainn va jo Tr-heimer, Lamogut. Hainn morfar hoilt Arb-blae. Så æ å vi læst avisa. Som sjømainn læst du jo ailt du kommåver, ifrå heile lainne. Å mønsterpå uten færske avisa i kofferten,d va ei dødssynn, du va mærka.

Tå aill avisan, va VG deinn avisa di flæstan læst ijænnom. Deinn herre vanen ha æ hoilt vedlike, ætte æ kom på lainn, mænn no e d stopp. VG ha vårrte som sjå å hør, snart bære kjenndisståff å skanndala. D heinne dæm glemte te, mænn d e sjeilln. Adræssa e Tr-heim å ommægn, stort sett som VG. Bære m my RBKståff. Dagblae funke sånn någen lunde, mænn nei, slutt der å. Prisen e jo no 120kr, 40 pr stykk e mytti fårr ein ensli. Koinn jo ha levd m d, mænn verke borrtkasta. Får hoill m lørdagsutgavan. Blir minner å kast å. Før koinnen jo tørk sæ bak m dæm,mænn d e slutt m d å. Å gått e d, my uhumska i blække.»

Siden vi vet at det har gått tilbake med norskopplæringen her tillands, har vi tatt oss den frihet å oversette dette stykket norsk historie, og virkelighet, til normert bokmål, slik at også våre yngre lesere kan forstå det som Edvin her har skrevet.

– Som en ivrig avisleser i alle år, er det nå slutt, eller nesten slutt. Hitra-Frøya (lokalavisen) to ganger/uke, fortsetter jeg med.

Jeg vokste opp med Adresseavisen, farfar holdt den – han var jo Trondheimer, fra Lademoen. Morfar holdt Arbeiderbladet. Så vi leste aviser.

Som sjømann leste du jo alt du kom over, ifra hele landet. Det å mønstre på uten å ha ferske aviser i kofferten, var en dødssynd. Da ble du merket.

Av alle avisene var VG avise de fleste leste igjennom. Denne vanen har jeg holdt vedlike etter jeg kom meg på land igjen, men nå er det stopp.

VG har blitt som Se & Hør, snart bare kjendisstoff og skandaler. Det hender de glimter til, men det er sjelden.

Adresseavisen er Trondheim og omegn, stort sett som VG. Bare med mye Rosenborg-stoff. Dagbladet funker sånn nogenlunde, men nei, slutt med den også. Prisen er jo nå 120 kroner dagen, 40 kroner per stykk er mye penger for en enslig.

Jeg kunne kanskje hatt levd med det, men det virker bortkastet. Det får holde med lørdagsutgavene. Slik blir det mindre å kaste, også. Før kunne en jo tørke seg bak med avsiene, med det er blitt slutt med det også. Godt er det, mye uhumskheter i blekket.

Olsen sier til Document at han først ikke fikk til å publisere innlegget på Facebook.

– I det æ trøkka på publiser’ kom det opp ein advarsel om att VG itj koinn still sæ bak det hærre inlægget. Æ kom itj lenger. Meinn, så e æ onkel til ei ung veitj, å ongdommen veit råd me slikt. Ho skifta berre ut mine store bokstava med småe og mellomrom, så vart det ei råd, lell!

Uansett ble han så irritert over det han opplevde som et forsøk på sensur, at han likegodt la ut et nytt innlegg på sin egen Facebook-side:

No vart æ utsatt fårr nå rart å irriteranes gett, ha pubblisert nå om att æ slutte å læssa avisa dagli. Æ nævnt 3 avisa m navn, å deinn eine tå dæm, vg, la ne fårrbud mot å pubbliser. Snakk om å hægne om yttringsfriheten, æ bære spørr?!

«Er det normalt at store aviser dikterer hva folk skal få lov å skrive på sin egen Facebook-vegg?» spør en venn av Edvin-Roar og som tipset oss i Document.

Vi vet av erfaring at flere av de gamle mediene gjør det de kan, med Facebook og politikere på laget, for å ensrette informasjonen på det ellers så nyttige Facebook. Slik sett kan dette se ut til å gå inn i rekken av utilbørlige forsøk på sensur.

Men, med ungdommen og Document på laget fikk Edvin Roar Olsen sagt sin hjertens mening om fire norske aviser. Heretter blir det kun lokalavisa Hitra-Frøya (og kanskje Document?) på Olsen fra Hitra.

 

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.