Arkivbilder fra iransk statsfjernsyn i desember 2019 som viser flere små, hurtiggående båter av typen «Khadang». Bildene ble tatt under en marineøvelse med deltakelse fra Iran, Russland og Kina i Det indiske hav og Omanbukta.  Foto: AFP / HO / IRIB/ NTB Scanpix

Iran har startet en stor militærøvelse som skal vare i tre dager ved Hormuzstredet i Omanbukta.

Luftforsvaret, marinen og bakkestyrker deltar i øvelsen som gjennomføres samtidig som det er svært spent mellom det iranske regimet og USA.

Statlig TV har vist bilder av kortdistansemissiler som blir avfyrt fra vann til luft, jagerfly og soldater som lander på krigsskip. En utplassert drone er blitt skutt ned av et missil.

Formålet er å øve på å konfrontere utenlandske trusler og mulig invasjon, ifølge en talsperson for det iranske militæret.

Den amerikanske marinen vil ikke kommentere øvelsen. USA jobber for tiden med å få utvidet FN-sanksjoner mot Iran som har vart i ett år. Våpenembargoen mot Teheran utløper i utgangspunktet i oktober.

En ubåt og en drone, som begge er produsert i Iran, blir begge testet under øvelsen ved det strategisk viktige Hormuzstredet. 20 prosent av verdens skipsfrakt av olje passerer gjennom stredet.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.